La Vanguardia (Català-1ª edició)

La penúltima disputa

-

Afinals del 2021 la casa de subhastes novaiorque­sa Guernsey va anunciar una venda “sense precedents” i va deixar anar un nom i un cognom que van disparar automàtica­ment l’expectació: Nelson Mandela. Al catàleg, a més d’un centenar d’objectes personals de l’heroi antiaparth­eid, com ara camises, pintures, ulleres, maletes, una constituci­ó sud-africana amb la seva firma o regals dels expresiden­ts dels Estats Units Barack Obama o George W. Bush, hi apareixia la joia indiscutib­le de la corona: la clau de la cel·la de Robben Island, on la icona sud-africana va passar 18 dels seus 27 anys a la presó. Aquesta clau simbòlica va despertar immediatam­ent l’interès dels mitjans dels Estats Units i sud-africans, que van indagar qui hi havia al darrere d’aquella venda. Els objectes havien estat proporcion­ats per la filla gran de Madiba, Makaziwe Mandela Amuah –llevat de la clau, que havia guardat durant anys l’antic carceller Christo Brand–, i tenien un objectiu solidari. Oficialmen­t els beneficis s’havien de destinar a finançar un memorial dedicat al primer president negre sud-africà a la vila de Qunu, on va néixer i està enterrat.

No passarà. Després d’assabentar-se de la subhasta, la ministra de Cultura sud-africana va protestar per no haver-ne estat informada i va exigir l’anul·lació del procés i que es tornés una clau que va qualificar de “patrimoni nacional” i d’un gran simbolisme associat a “la dolorosa història del país”. Lluny de posar fi a la tempesta, aquell cop a la taula del Govern sud-africà va derivar en la cancel·lació de la subhasta de tots els objectes i va destapar una guerra familiar al clan Mandela pel llegat del Nobel de la Pau. Ara onze nets de Mandela acusen la Makaziwe de robatori.

Segons la versió d’aquests últims, el crim va passar fa un any. Ndaba Mandela, neta de l’expresiden­t, va explicar que el març del 2021 la Makaziwe va aparèixer a l’última casa de la icona antiracist­a, al barri de Houghton de Johannesbu­rg, per recollir diverses pertinence­s del seu pare. “Es va endur el llit, unes pintures, catifes, tot de coses...”. Després de discutir amb ella i veure’s incapaços d’aturar-la, l’Ndaba i el seu germà van denunciar a la comissaria de policia de Norwood la sostracció dels objectes del seu avi per part de la seva tia. El cas encara està sota investigac­ió policial.

La polèmica per la subhasta de la clau de la seva cel·la a Robben Island ha destapat una altra pugna familiar al voltant de la icona sud-africana. Ve de lluny. Si en el passat es van barallar per on calia donar sepultura a Madiba,ara els seus fills i nets se’n disputen l’herència.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain