La Vanguardia (Català-1ª edició)

La legació marroquina diu que s’obre una nova etapa

Els partits apressen Sánchez a anar a les Corts a explicar-se

- CARMEN DEL RIEGO

El Marroc va anunciar ahir diumenge la tornada de la seva ambaixador­a a Espanya, Karima Benyaich. El maig de l’any passat va ser cridada a consultes pel seu govern en protesta per l’acollida que Espanya va brindar al líder del Front Polisario, Brahim Gali per tractarlo en un hospital de La Rioja de les complicaci­ons sorgides per la covid.

Amb la tornada de l’ambaixador­a marroquina, el Govern de Mohamed VI correspon al canvi de criteri de l’Executiu de Pedro Sánchez en relació amb el futur del Sàhara.

Benayaich va assegurar quan va arribar a Barajas ahir a la nit que el seu país aprecia “en el seu just valor” el suport d’Espanya a la proposta marroquina d’autonomia per al Sàhara, i va destacar que a partir d’ara s’obre una “nova etapa” entre tots dos països.

Així doncs, les relacions entre Espanya i el Marroc queden restablert­es encara que això hagi significat que Algèria, enfrontada al Marroc i valedora dels sahrauís hagi protestat enèrgicame­nt fins al punt que ha retirat el seu ambaixador a Espanya.

Es tracta d’un revés en les relacions amb un soci preferent del Govern espanyol que a més és el principal proveïdor de gas de la Península.

Malgrat la ruptura de relaci

El Front Polisario adverteix que el gir de Madrid no altera la voluntat d’arribar a la independèn­cia

El president es reuneix aquest matí amb Macron i també es veurà amb el primer ministre de Bèlgica

ons, el Govern espanyol assegura que està garantit el subministr­ament de gas.

Aquest gir en les relacions amb els països de la ribera sud de la Mediterràn­ia no modificarà el full de ruta del president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que avui mateix reprendrà la gira europea per intentar buscar aliats en la seva intenció que Europa canviï la fórmula de fixació del preu de l’energia.

Avui mateix viatjarà a França per reunir-se amb Emmanuel Macron, i també a Bèlgica, on es reunirà amb el primer ministre. Dimarts parlarà per videoconfe­rència amb el primer ministre irlandès.

Però quan Sánchez torni de la seva gira europea, les conseqüènc­ies, internes i internacio­nals, del seu canvi d’actitud sobre el Sàhara continuara­n allà i no serà fàcil afrontar-les.

Al Congrés, el president del Govern espanyol s’ha quedat sol. A esquerra i dreta qüestionen una mesura no explicada, ni informada, ni consultada amb ningú, ni amb els seus socis al Govern espanyol ni amb el principal partit de l’oposició, el PP.

Els populars ja han demanat la compareixe­nça de Sánchez al Congrés igual com la major part dels grups polítics tradiciona­lment aliats de Sánchez.

El PP és molt crític amb “el gir inesperat” que ha fet l’Executiu “sense consultar-ho, sense mesurar les conseqüènc­ies i sense saber quina rellevànci­a pot arribar a tenir”, va dir ahir Esteban González Pons.

Però Sánchez té un altre flanc a què haurà de donar resposta en relació amb el Sàhara, i és el Front Polisario i les associacio­ns i oenagés que col·laboren a Espanya amb la comunitat sahrauí.

Per la seva part, el Front Polisario ha recordat que el suport d’Espanya al pla d’autonomia marroquina no altera “la voluntat del poble sahrauí de construir un estat independen­t a tots els territoris ocupats”. c

 ?? JAVIER OTAZU / E E ?? Karima Benyaich, ambaixador­a del Marroc a Espanya
JAVIER OTAZU / E E Karima Benyaich, ambaixador­a del Marroc a Espanya
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain