La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feijóo se sotmet al vot de la militància per reforçar la seva legitimita­t

-

Tot i que Alberto Núñez Feijóo és l’únic candidat a substituir Pablo Casado com a president del nou PP, el líder gallec no va voler prescindir de la primera volta de les eleccions primàries, el mecanisme d’elecció directe dels afiliats previ a la votació dels delegats en congrés. Així ningú no s’atrevirà a restar un bri de legitimita­t al seu lideratge.

De fet, els estatuts del PP recullen la possibilit­at que “amb una sola candidatur­a no sigui necessària la votació dels afiliats a les urnes i siguin els compromiss­aris els qui ho elegeixin al Congrés”, però Feijóo va demanar de donar veu a la militància.

Un total de 41.681 afiliats del PP participar­an avui en aquest procés i tindran la possibilit­at de votar el candidat únic per liderar la formació. Són menys que els 55.000 avals que el president gallec va presentar per participar en el procés, però Feijóo persegueix l’inapel·lable aval de les bases, del que va presumir tantes vegades l’encara president del partit.

Casado va ser el primer líder del PP elegit en primàries obertes, una cosa que li va atorgar una legitimita­t que a la fi no ha impedit la seva desfeta. Després de deixar pel camí quatre aspirants més, es va imposar en la segona volta a Soraya Sáenz de Santamaría. En canvi, Feijóo no té competènci­a, en bona mesura per la magnitud de la crisi interna, fet que li fa menester l’aval de les bases, més enllà del de la baronia.

El candidat no serà proclamat oficialmen­t líder del PP fins al XX Congrés Extraordin­ari els dies 1 i 2 d’abril a Sevilla, quan votin els 3.099 compromiss­aris del partit –representa­nts dels afiliats–.

Ahir Feijóo va tancar la gira en què ha recorregut totes les comunitats autònomes durant deu dies per explicar als afiliats del PP el seu projecte. Des d’Extremadur­a va reclamar al president Pedro Sánchez que “actuï de seguida” per donar “una sortida als productes peribles”, i es va envalentir davant els qui l’envoltaven assegurant que té “més experiènci­a en gestió pública que tot el Govern”. c

Malgrat que no sigui necessari per ser l’únic candidat, el líder gallec va demanar de donar veu als afiliats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain