La Vanguardia (Català-1ª edició)

Centenars de persones reclamen prohibir les caceres el cap de setmana

Una protesta exigeix canviar la normativa per millorar la seguretat de les zones forestals

- GABRIEL LERMAN

Centenars de persones van sortir ahir al carrer a Mataró per reclamar millores en la seguretat del bosc, per exemple prohibint les caceres els caps de setmana, després que els últims mesos s’hagin registrat dos accidents en què dues persones van patir ferides de gravetat després de rebre l’impacte del tret d’un caçador. La mobilitzac­ió va discórrer sota el lema “Volem perdre’ns pel bosc sense perdre la vida” i reivindica­nt el dret a poder fer esport o passejar per les zones forestals sense exposar-se a cap risc.

La manifestac­ió va estar encapçalad­a per la família de Francesc Jiménez, un veí de Vilassar de 43 anys que no podrà tornar a caminar després de rebre un tret mentre circulava amb bicicleta pel bosc a Argentona. Avui dia continua ingressat a l’hospital i ha perdut un 70% de la capacitat d’un pulmó i pateix lesions medul·lars. Era un dissabte al migdia com qualsevol altre, però aquell 29 de gener en Francesc va circular per uns senders on es duia a terme una batuda de senglars. “La policia ens va dir que hi havia tres senyals que indicaven que hi havia una batuda, però eren tres senyals que eren en tres camins diferents. La batuda ocupava 400 hectàrees i ni els ciclistes, la gent que buscava bolets ni la gent que passejava al gos les van veure”, subratlla el sogre de la víctima, Josep Lluís Morgado. “Nosaltres, davant això, i veient que ningú no feia res, vam decidir que volíem fer alguna cosa perquè a ningú més no li torni a passar una cosa així”, afegeix. Reclamen un canvi en la normativa que prohibeixi les batudes els caps de setmana o durant les vacances escolars i que a més estiguin totalment perimetrad­es amb mesures de seguretat afegides amb vigilants als accessos que avisin de la delimitaci­ó del vedat.

Quinze dies abans de l’accident que va patir en Francesc, un altre veí de Mataró, de 47 anys, també va quedar ferit quan la bala d’un caçador va impactar en una pedra, li va picar a l’ull i li va provocar la pèrdua de la visió. L’afectat havia sortit a passejar per una zona forestal amb la seva dona i els seus dos fills menors d’edat. “No pot ser compatible que hi hagi gent armada pel bosc sense vigilància amb la que va a passejar, a fer esport o a buscar bolets”, destaca Morgado.

Després de l’accident la Generalita­t ha elaborat un proto

Al gener dues persones van patir ferides greus després de rebre l’impacte d’un tret d’un caçador

col per millorar la seguretat de les batudes. Entre les mesures, s’exigirà que les caceres siguin anunciades abans, ja que actualment és un recomanaci­ó.

A la manifestac­ió també s’hi van unir el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, la portaveu del grup socialista al Parlament, Alícia Romero, i diversos alcaldes de la comarca. Entre ells, l’alcaldessa d’Argentona, Gina Sabadell. L’Ajuntament d’aquesta localitat va aprovar una moció en què instava les administra­cions competents a “impulsar un canvi legislatiu que permeti fer compatible l’ús de l’espai forestal i agrari amb la caça”. c

Té tan sols 25 anys i tot sembla indicar que el 2022 serà molt especial per a ell, ja que després de quedar-se amb el Globus d’Or i de ser nominat al Bafta i al Critics Choice per la seva feina a El poder del perro, s’ha posicionat com a favorit per a l’Oscar al millor actor de repartimen­t, el pròxim diumenge 27 de març.

La seva joventut poc té a veure amb la seva experiènci­a, ja que Kodi Smit-McPhee ha estat actuant des de ben petit. En Sando, el seu pare, un actor i exlluitado­r australià que ja li havia donat una carrera a la seva germana gran, la Sianoa, el va convidar a afegir-se a l’activitat familiar en un curtmetrat­ge. A partir d’aquell moment, va aconseguir un paper rere un altre, i el seu primer personatge important va ser a Rómulo, mi padre, una sèrie en què va treballar d’igual a igual amb Eric Bana.

En una entrevista amb el Sydney Morning Herald, el pare d’en Kodi, Andy McPhee, explicava el 2010: “Jo vaig començar a actuar quan tenia 35 anys i em va encantar. I vaig posar la Sianoa a fer-ho quan en tenia 3. Era molt natural. Quan vivíem a Adelaida, ella feia anuncis. Després, ens vam traslladar a Melbourne i allà li vaig preguntar a en Kodi si ho volia intentar. Així va ser com va participar en un curt amb uns amics meus”.

El que l’Andy no es podia imaginar era que el talent del seu fill era espectacul­ar, i que molt aviat se n’hauria d’anar a viure Los Angeles amb tota la família per acompanyar els projectes que li oferien al nen, que eren cada vegada més temptadors. El 2009, amb 12 anys, va encarnar el fill de Viggo Mortensen a la postapocal­íptica La carretera de John Hillcoat –en què el director de fotografia basc Javier Aguirresar­obe va ser nominat al Bafta–, un paper que li va donar reconeixem­ent i l’any següent va tornar a ser notícia quan va encarnar el protagonis­ta de Déjame entrar, el remake de la pel·lícula sueca de vampirs en què va compartir escena amb una altra prometedor­a actriu: Chloe

Grace Moretz.

I tot i que a Espanya es va veure en versió doblada al castellà, en Kodi va ser instrument­al a l’hora de donar-li vida al protagonis­ta de la pel·lícula d’animació El alucinante mundo de Norman, que el

“Vaig veure alguna cosa en en Peter amb què m’identifico”, va dir sobre el seu paper a ‘El poder del perro’

2013 va obtenir una nominació a l’Oscar.

Durant l’adolescènc­ia, no va tornar a obtenir un paper principal, però va continuar mantenint la seva rellevànci­a a Hollywood, amb participac­ions secundàrie­s

 ?? LV.Bar ear.arV ?? Centenars de persones manifestan­t-se ahir al carrer per demanar un bosc segur
LV.Bar ear.arV Centenars de persones manifestan­t-se ahir al carrer per demanar un bosc segur

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain