La Vanguardia (Català-1ª edició)

‘Bullet points’

- Albert Montagut

Axios.com. Apunteu aquesta referència. Es tracta d’un web creat el 2017 que té com a única intenció que els usuaris en llegeixin les notícies, basades en titulars i textos molt curts. Vaja, periodisme de bullet points. Axios va néixer el 2017 i, amb una inversió de 30 milions d’euros, ha aconseguit fer-se un lloc en el superpobla­t món digital dels Estats Units, on ja ha aconseguit 2,2 milions de subscripto­rs. Axios té uns 400 empleats, i la seva redacció central és a Arlington, a l’estat de Virgínia, on treballen 150 periodiste­s.

Després de tants anys amb profession­als i acadèmics debatent sobre el periodisme digital i la silueta amb què la informació s’ha de lliurar als lectors, arriba aquesta nova teoria o tendència basada en els bullet points. De debò?

Sota l’aparença d’una web molt senzilla, Axios permet als lectors endinsar-se en un univers informatiu de la política i la tecnologia, la salut, el món, l’energia i el medi ambient, la ciència i els esports.

Axios creu fermament en la informació local i les seves informacio­ns no acostumen a anar més enllà del minut de lectura, una pretensió que xoca amb la idea dels textos llargs i ben documentat­s que defensen els teòrics de l’slow journalism, el periodisme pausat.

Sigui com sigui, en un món que cada vegada és més intens i ràpid, la informació es mesura a cop de titular. Agradi o no. Axios l’encerta en el fet que moltes vegades la major part dels usuaris en tenen prou amb el fet de saber de manera telegràfic­a què ha passat.

Prenguem com a exemple la notícia de la mort de William Hurt, els milions de persones que van veure la notícia i quants d’ells van intentar aprofundir sobre la vida de l’actor en aquell moment. La resposta a aquesta pregunta, impossible de respondre, ens donaria molta informació sobre el comportame­nt dels usuaris.

Juga a favor d’aquesta mena de periodisme el mòbil, el fenomen dels smartphone­s, efectivame­nt, perquè no només s’han imposat com una eina bàsica, també han aconseguit canviar els patrons de lectura, encara que a les seves pantalles sigui realment difícil llegir un llibre o una història llarga.

El periodisme evoluciona cada dia. La tecnologia ho està canviant tot, i el mobile first ha transforma­t el món de la informació. Molts dubten, i ara aquest és el debat, que el periodisme pausat es mantingui en l’artèria principal de les notícies, ocupada pels titulars i els bullet points. En un món amb tantes tendències com usuaris, caldrà pensar i creure que sempre hi haurà persones que voldran saber què hi ha al darrere d’un simple titular. Pensem que sigui així. c

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain