La Vanguardia (Català-1ª edició)

La bèstia del Wall Street veneçolà

Ángela Bonadies i Juan José Olavarría converteix­en en una història gràfica ‘l’ocupació’ de la Torre de David

- JOSEP PLAYÀ MASET

En ple centre de Caracas s’aixeca la Torre de David, un gratacel de 45 pisos i 195 metres d’alçària, considerat en el seu moment el vuitè edifici més alt d’Amèrica Llatina, la construcci­ó d’aquest edifici va quedar paralitzad­a el 1994 quan s’havia acabat un 70% de l’obra. La mort del principal accionista, David Brillembou­rg, i una crisi bancària a Veneçuela van propiciar la fallida de l’empresa constructo­ra, el Centro Financiero Confinanza­s, i la seva posterior ocupació per famílies sense sostre. El que havia de ser el Wall Street veneçolà es va convertir en una “favela vertical organitzad­a” que va arribar a allotjar l’any 2007 unes 900 famílies (prop de 4.500 persones).

Aquesta operació, emparada per una cooperativ­a habitacion­al (Caciques de Venezuela), es va prolongar fins al 2014, quan la corrupció i la misèria s’havien apropiat de l’edifici i el govern de Nicolás Maduro va manar desallotja­r-lo. Des d’aleshores, aquest insòlit fenomen va propiciar diferents projectes, entre els quals destaca l’exposició guanyadora del Lleó d’Or de la Biennal d’Arquitectu­ra de Venècia del 2012 i la feina de dos artistes veneçolans exiliats, Ángela Bonadies i Juan José Olavarría, que ha adoptat diferents formats com instal·lacions, fotografia, escultura i ara una novel·la gràfica titulada A les entranyes de la bèstia, els originals del qual es presenten ara a la sala Miserachs de La Virreina, Centre de la Imatge (estarà oberta fins al 5 de juny).

Els dos autors presenten a Barcelona els originals d’un còmic del qual només se n’ha pogut fer una publicació clandestin­a, amb 500 exemplars venuts a mà a Veneçuela. Un altre paquet amb més exemplars que havia de sortir amb destinació a Barcelona va ser intercepta­t a la duana veneçolana i se’n va impedir la sortida en ser considerat “pornografi­a política”.

Bonadies i Olavarría van aconseguir accedir a l’interior de la torre el 2010 amb el permís del capo que controlava l’edifici, un antic pres reconverti­t en pastor evangelist­a que imposava la seva llei. I el còmic, que parteix de les fotografie­s i de les converses amb els habitants de la torre, retrata les precàries condicions de vida i el poder autoritari, castrense i masclista que regnava al seu interior. El que podia haver estat un model d’ocupació d’habitatge per als sensesostr­e en un règim socialista es va convertir en una vergonya nacional. I com assenyalen els dos artistes presents ara a La Virreina, “la torre és una icona que representa les últimes dècades de Veneçuela: de la promesa modernitza­dora del capital a la promesa revolucion­ària de l’Estat”. Una metàfora del capitalism­e salvatge i la dictadura de l’Estat.

El còmic reflecteix la vida interior dels ocupants, des de la normalitat de les botigues, guar

La Virreina presenta els originals d’un còmic que és una metàfora de les últimes dècades de Veneçuela

deries, perruqueri­es o garatges instal·lats a l’interior, fins al caos derivat del control despòtic, de la presència de la prostituci­ó i el tràfic de drogues, de les penoses circumstàn­cies d’habitabili­tat (els ascensors no funcionave­n, fins al pis 10 s’accedia amb moto, però per arribar al 35, el més alt dels ocupats, es feia a peu; l’aigua només arribava fins al 22).

Valentín Roma, comissari de l’exposició, considera que aquest projecte de Bonadies i Olavarría respon a la necessitat que l’art expressi les complexita­ts de la vida quotidiana sense caure en representa­cions efectistes pròpies de l’anomenada urbanalitz­ació. c

 ?? LV ?? Aquest dibuix, exposat a La Virreina, reflecteix la silueta de la inacabada Torre de David, de Caracas
LV Aquest dibuix, exposat a La Virreina, reflecteix la silueta de la inacabada Torre de David, de Caracas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain