La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Festival de Granada posa la música... i la seva ciutat monumental

-

El Festival de Música i Dansa de Granada, que té l’origen en els concerts simfònics que des del 1883 se celebraven al Palau de Carles V, està revisant el seu model de comunicaci­ó per atreure públic de tot el món, com indica el seu experiment­at director artístic, Antonio Moral, no es comprèn que la gent es perdi no només les seves propostes sinó l’experiènci­a en els monuments on tenen lloc. Escoltar música a l’Alhambra, amb aigua pel mig, no té igual.

Per això Moral s’ha proveït d’un bon vídeo que resumeix la marató de 96 espectacle­s de música i ball en 28 dies –entre el 13 de juny i el 10 de juliol– i viatja per capitals d’Espanya. El Palau de la Música Catalana el va acollir aquesta setmana passada. I allà va recordar que ja té companyia que substituei­xi el Ballet del Mariinski –el va cancel·lar per la invasió d’Ucraïna– i que serà el Ballet Nacional d’Eslovènia, que vindrà amb El Corsari –mai representa­t al Teatre del Generalife– en versió de José Carlos Martínez, l’exdirector de la Companyia Nacional de Dansa.

El bany de sinfonisme previst inclou la London Symphony amb tot un Sir John Eliot Gardiner i Maria João Pires al piano, i també el debut de la Filharmòni­ca de Monte-Carlo, amb Les nuits d’été de Berlioz al costat de la soprano Véronique Gens. Aquests faran un segon concert amb Charles Dutoit i Martha Argerich interpreta­nt Ravel.

A més, Moral pensa posar l’obra intemporal de Bach en diàleg amb altres del s. XX (Kurtàg, Messiaen, Xostakóvit­x), un projecte que ha encarregat a quatre intèrprets de nivell: l’organista eslovaca Mònica Melcova, el violoncel·lista Jean-Guihen Queyras, la violinista Isabelle Faust i la pianista –russa!– Iulianna Avdeeva. Tots al Patio de los Arrayanes, “un lloc màgic per escoltar música de cambra”.

I com que el centenari del Concurs de Cante Jondo que van posar en marxa Falla i Lorca no va coincidir per un any amb la 70a edició del festival, en aquesta 71a se celebrarà amb magnificèn­cia. c

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain