La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ferrari fulmina el campió

Leclerc, magnífic, i Sainz, segon, fan un doblet vermell en la desfeta de Verstappen i Red Bull

-

Ferrari ha tornat per la porta gran amb un terrabasta­ll intimidato­ri. En l’estrena del Mundial 2022 a Bahrain, els cotxes vermells van aconseguir un doblet magnífic, amb victòria d’un pletòric Charles Leclerc i segon lloc de Carlos Sainz, després de fulminar en la pista el campió, Max Verstappen, que es va acabar retirant per avaria. És la primera victòria de Ferrari des de Singapur 2019, fa 45 grans premis, 1.275 dies després, la mateixa espera des del seu últim doblet, amb Sebastian Vettel i Leclerc.

Ho havien deixat entreveure en la sessió de classifica­ció de dissabte amb el primer i el tercer lloc de la graella, i ho van confirmar en la cursa: els enginyers de Maranello han trobat la tecla per adaptar el cotxe a la nova normativa i fer-lo guanyador. Tenen el cotxe més ràpid de la graella a una volta llançada, però també el més sòlid i consistent en ritme de cursa. “No esperàvem aquest resultat”, afirmava amb falsa modèstia Mattia Binotto, el cap de Ferrari. Però els seus pilots el contradiue­n. La seva actuació va ser excel·lent: van acabar inhabilita­nt els dos Red Bull, tots dos retirats.

Després d’una sortida conservado­ra, en què els tres primers van mantenir les posicions, Leclerc-Verstappen-Sainz, i van evitar el cos a cos, i un començamen­t de cursa avorrit sense gairebé avançament­s a la zona noble, la festa va arribar just després del primer ball de canvi de gomes. Verstappen va ensenyar les dents i va posar a prova la solidesa del líder Leclerc. Va retallar els 3,5 segons d’avantatge del monegasc i se’l va trobar a la sortida del pit- lane quan va tornar el Ferrari a la pista. Va arribar en aquest moment la primera topada del curs, que va donar pas a un duel deliciós.

Leclerc va salvar l’intent de Verstappen d’avançar-lo aprofitant els pneumàtics freds acabats de calçar, però tot seguit es van desfermar les hostilitat­s. El campió, implacable com de costum, va llançar tres atacs seguits, tots tres ben agressius, a final de recta. En tots tres va arribar a passar el Ferrari amb l’ajuda del DRS, des de molt lluny, i en els tres intents va trobar la defensa ferotge de Leclerc, que responia amb ofici i li recuperava la posició al següent revolt amb una tracció excel·lent de l’F1-75.

Els dos antics rivals del kàrting inaugurave­n un duel ardent que

Leclerc salvava amb valentia i bones mans, i constatant que el Ferrari és a l’altura. Després dels tres atacs, Verstappen, amb les rodes a punt de fer-hi un pla, va aixecar el peu, i el Ferrari li va tornar a agafar tres segons de marge per agafar aire. No per gaire temps.

El segon assalt per la victòria va arribar amb el segon Es va tornar a aturar abans Verstappen per calçar-se el pneumàtic mitjà i Leclerc el copiava. Aquest cop, el de Mònaco sortia amb més marge del pit-lane, 1,2 segons, i es va evitar tenir enganxat el morro del Red Bull i la temptació de Verstappen de clavar-li una altra queixalada. Segon match-ball salvat. Tenia al davant 24 voltes per tornar a assaborir la victòria, que no vivia des d’Itàlia 2019.

Per ritme i per degradació, Le

Leclerc va resistir els tres atacs que li va llançar Verstappen, que va acabar plegant i fent pujar al podi Hamilton

clerc podia estar més o menys tranquil. Però Red Bull tenia una última jugada preparada: a falta de 13 voltes va calçar la goma tova al neerlandès per llançar un atac final. Tenia Leclerc a gairebé 30 segons per intentar la gesta, però el neerlandès es va trobar amb el mateix regal que a l’última cursa d’Abu Dhabi: un safety car –per incendi de l’Alpha Tauri de Gasly– a falta de 10 voltes reagrupava la cursa, de manera que Verstappen es va poder enganxar a Leclerc. Perill.

Però en aquesta ocasió, al campió li va sortir creu i es va trobar un os davant. Verstappen va reportar problemes de direcció en el Red Bull, i així que es va retirar el cotxe de seguretat, Leclerc va fer una accelerada i no es va deixar sorprendre pel neerlandès, que al seu torn era atacat per un incisiu Sainz. El de Mònaco va obrir un forat de 2s per escapar-se del DRS del campió i el madrileny va ensumar la sang: el Red Bull defallia. “M’he quedat sense bateria”, bramava Verstappen per la ràdio. Sainz ho va aprofitar per fulminar el campió i assegurar el doblet de Ferrari. El cotxe energètic es va consumir, el va avançar tothom i es va acabar retirant. El súmmum per a Red Bull va ser l’avaria amb virolla de Pérez en l’última volta. Un zero per a l’equip del campió. I Hamilton, tan fora de forma, va acabar al podi. n

 ?? THAIER AL-SUDANI / REUTERS ??
THAIER AL-SUDANI / REUTERS

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain