La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més difícil encara

- Jordi Juan Director

Les conseqüènc­ies de l’aturada del sector del transport a Espanya comencen a fer-se notar en forma de desproveïm­ents de tota classe de productes i en tancaments temporals d’empreses. Mentre empreses capdavante­res del país parlen de “col·lapse imminent”, “conflicte que s’ha convertit en un problema d’Estat” o adverteixe­n del “risc de pèrdua de milers de negocis i més de 100.000 llocs de treball”, la reacció del Govern central és la de demanar calma i els seus missatges són “cada cosa al seu temps” o “l’important és com acaba el partit, no com comença”.

Està clar que l’Executiu no vol transmetre una imatge de descontrol o nerviosism­e i defensa la teoria d’esperar-se al Consell de Ministres del 29 de març per anunciar tot un paquet de mesures anticrisi. Escrivíem aquí divendres passat que esperar tant temps era una eternitat i que el Govern central hauria de concretar mesures més enllà d’anunciar genèriques rebaixes d’impostos o reducció dels preus energètics. Quatre dies després, la necessitat és encara més urgent. Però a la Moncloa sembla que es viu en un karma especial, convençuts que, com sempre, en l’últim minut Pedro Sánchez aconseguir­à un altre miracle i sufocarà els diferents incendis que s’estan propagant per tot el país.

La dura experiènci­a dels dos anys de pandèmia enforteix qualsevol govern i és segur que en l’actitud pacient de l’actual Executiu hi ha una influència directa del clima de màxima tensió que han hagut de suportar. Però, tot i així, crida l’atenció la multiplici­tat de problemes que li cauen al Govern central i la flegma d’aguantar estoicamen­t tot el malestar i les crítiques que s’estan generant en l’opinió pública perquè es vol esperar a la cimera europea d’aquesta setmana.

Amb el sector del transport en protesta permanent, amb milers de ciutadans que comencen a veure’s afectats per l’aturada i amb uns altres milers indignats per les factures de gas o electricit­at, que el missatge governamen­tal sigui que “és important esperar” no deixa de ser arriscat. Com al circ, Sánchez, que ja ha superat moltes proves molt complicade­s, s’enfronta a allò tan conegut de fer-ho més difícil encara.

 ?? X V AFR ??
X V AFR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain