La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia imposa la condemna més llarga a Navalni i l’aïlla nou anys a la presó

Un tribunal decreta que és culpable d’estafa i desacatame­nt als jutges

- Moscou. Correspons­al

És l’únic opositor rus el nom del qual no sentirem dels llavis de Vladímir Putin i els seus ajudants. I també l’opositor rus que rep una condemna severa rere l’altra. Aleksei Navalni, la veu crítica més rellevant contra el Kremlin, ja compleix dos anys i mig de presó per un antic cas d’estafa. Ara s’allargaran a nou després que ahir el Tribunal de Lefórtovo de Moscou el declarés culpable de frau a gran escala.

Els jutges van afegir contra l’opositor, conegut per les seves investigac­ions i les seves denúncies de corrupció contra l’elit russa, un càrrec per desacatame­nt al tribunal, comès l’any passat contra l’audiència que el jutjava per difamar un veterà de la Segona Guerra Mundial.

La jutgessa Margarita Kótova va determinar que per aquests càrrecs corresponi­a privar-lo de llibertat durant nou anys (quatre menys que la petició de la Fiscalia), que passarà en una presó de màxima seguretat. És la condemna més llarga que li han imposat. Navalni també haurà de pagar 1,2 milions de rubles (gairebé 10.500 euros al canvi actual). A més a més, complerts aquests deutes amb la justícia, passarà un any i mig en règim de llibertat restringid­a.

El blogaire i activista anticorrup­ció va reaccionar amb el seu habitual sarcasme desafiador. Visiblemen­t prim i després d’escoltar la sentència amb els seus advocats, es va despatxar amb una cita de la coneguda sèrie de televisió estatunide­nca The wire: “A la presó hi passes dos dies. El primer, quan hi entres, i el segon, quan en surts”. Va afegir que tenia una samarreta amb aquestes paraules, però l’hi van confiscar perquè van considerar que era extremista.

La seva advocada Olga Mikhàilova va dir a l’agència Tass que els nou anys de presó inclouen els dos i mig que ja està complint per una condemna en el cas Yves Rocher. “La pena de nou anys inclou el conjunt de totes les sentències”, va assegurar.

El 2020 l’opositor va passar diversos mesos de tractament a Alemanya després de sobreviure a un enveriname­nt amb un agent nerviós del tipus Novitxok, de què va responsabi­litzar directamen­t Putin. El Kremlin sempre ha negat tant que hi hagués enveriname­nt, fet confirmat per l’Organitzac­ió per a la Prohibició de les Armes Químiques, com que hi tingués alguna cosa a veure.

Des que va tornar a Rússia, el gener del 2021, Navalni només ha viscut entre reixes. Els tribunals van reprendre el cas Yves Rocher, pel qual va ser condemnat a una pena de presó en suspens de tres anys i mig. Van al·legar que havia violat aquella llibertat condiciona­l, i els jutges li van aplicar dos anys i mig de presó real. El seu empresonam­ent va provocar les protestes més importants contra Putin en molts anys.

Les noves acusacions contra Navalni van començar el desembre del 2020. Segons l’acusació, la Fundació contra la Corrupció organitzad­a per l’opositor va rebre donacions de ciutadans que va utilitzar en “extremisme i necessitat­s personals”. Aquesta organitzac­ió i d’altres de Navalni van ser declarades extremiste­s l’any passat i, en conseqüènc­ia, prohibides.

El judici en si va començar el fe

L’opositor demana a Twitter actuar “contra el règim mentider i lladre de Putin” i els “criminals de guerra”

brer del 2022 a la colònia penal on està pres l’opositor, a la ciutat de Pokrov, a l’oblast de Vladímir, a cent quilòmetre­s a l’est de Moscou. Després de la sentència, va fer arribar un missatge al seu compte de Twitter. “El millor suport per a mi i altres presos polítics no és simpatia i paraules, sinó accions. Qualsevol activitat contra el règim mentider i lladre de Putin. Qualsevol oposició a aquests criminals de guerra”, va escriure.

Navalni, de 45 anys, ha estat els últims anys l’únic líder opositor capaç de mobilitzar al seu voltant un gran nombre de russos. Al Kremlin eviten pronunciar el seu nom, i durant la seva convalescè­ncia a Alemanya s’hi referien com “el pacient de Berlín”. ●

 ?? YURI K C   K ?? L’activista i opositor Aleksei Navalni, al centre, durant el judici, celebrat a la presó de Pokrov
YURI K C K L’activista i opositor Aleksei Navalni, al centre, durant el judici, celebrat a la presó de Pokrov

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain