La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden llançarà un pla amb la UE per reduir la seva dependènci­a del gas rus

El president dels Estats Units i els aliats pactaran noves sancions contra Moscou

- Washing n. C s! nsa"

Joe Biden llançarà a Brussel·les, amb els líders dels Vint-i-set, “una acció conjunta per millorar la seguretat energètica d’Europa i reduir la seva dependènci­a del gas rus”. Serà un dels plats forts, si no el més substanció­s, del seu viatge a la capital comunitàri­a per participar en les cimeres extraordin­àries de l’OTAN i el G-7 i intervenir davant la de la Unió Europea, demà dijous. L’endemà el president dels Estats Units visitarà Polònia per oferir suport en la crisi dels refugiats i reafirmar garanties de suport militar per si l’ofensiva russa traspassa les fronteres d’Ucraïna i arriba a territori de l’Aliança.

A més de l’“acció conjunta” per reduir la dependènci­a del gas rus, Biden anunciarà noves sancions contra Rússia en coordinaci­ó amb els Vint-i-set i els membres del G-7, que sumen el Japó, el Regne Unit i el Canadà. Ho va anunciar ahir el conseller de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan. Però, després de les severes mesures financeres i comercials ja adoptades pels socis, que semblen estar escanyant l’economia del país i posant en un compromís els seus principals magnats, el marge del càstig no és gaire ample més enllà de la seva possible ampliació quantitati­va en sectors, empreses i persones determinad­es.

L’única acció que representa­ria un salt qualitatiu substancia­l en aquest camí seria un veto europeu al gas, el carbó i el petroli russos, en harmonia amb el ja imposat pels Estats Units. Perquè això sí que acabaria ofegant Rússia, ja que la deixaria sense els ingressos que ara li permeten continuar respirant i alimentant la seva maquinària de guerra.

Però, tal com Biden va assenyalar al seu dia i ahir va recordar Sullivan, Washington és conscient de la dificultat que aquesta prohibició té per a gran part dels socis europeus, atesa la seva elevada dependènci­a de les exportacio­ns russes. En concret, un acord de la UE per establir el seu propi i unitari veto es presenta especialme­nt complicat en els casos del gas i el carbó, i potser una mica més factible pel que fa al petroli.

Les accions que Biden preveu anunciar i pactar contra Rússia per la invasió d’Ucraïna no consistira­n només a imposar-li més sancions, sinó també a reforçar les que el país ja afronta. Es tracta d’adoptar “mesures enèrgiques contra els intents de qualsevol país d’ajudar Moscou a soscavar, debilitar o eludir” els càstigs ja en vigor, va dir el conseller. El missatge s’adreça a navegants en general, però en particular al timoner xinès, Xi Jinping, a qui el mandatari dels EUA va avisar la setmana passada de les “conseqüènc­ies” que tindria un suport militar o econòmic a Vladímir Putin.

Sullivan va dir ahir que a Washington no li consta ara per ara cap operació de subministr­ament militar de la Xina a Rússia. I va afegir que els EUA estan molt en sintonia amb els socis europeus en relació amb Pequín i la seva actitud cap a Moscou. “Parlarem amb una sola veu sobre aquest tema”, va subratllar.

De la mateixa manera que els debats sobre l’energia i l’increment de les sancions a Rússia centraran les cimeres de líders de la UE i el G-7, la de mandataris dels 30 aliats de l’OTAN servirà per concretar i coordinar “la següent fase de l’assistènci­a militar a Ucraïna i les posicions de l’Aliança a l’est d’Europa a més llarg termini”.

Sullivan va recordar que un possible ciberatac massiu de Rússia a un aliat es considerar­ia un atac a tota l’OTAN i donaria lloc a una contraofen­siva conjunta.

Pel que fa al curs de la guerra, el

Biden vol que els EUA i la Unió Europea parlin “amb una sola veu” davant la Xina i evitin junts que ajudi Rússia

conseller de Biden va afirmar que, encara que la contesa no acabarà “ni fàcilment ni ràpidament” i és molt possible que Rússia prengui més poblacions i ocupi més territori, Putin “no assolirà mai el seu propòsit de subjugar aquest país”.

Després de les tres cimeres a Brussel·les, Biden anirà a Varsòvia per, dissabte, reunir-se amb el president, Andrzej Duda. El president dels Estats Units li donarà garanties de suport en l’assistènci­a als més de dos milions de refugiats ucraïnesos que han fugit a través de la frontera polonesa i reafirmarà el compromís de Washington i de l’OTAN de defensar Polònia i qualsevol dels altres països aliats d’Europa oriental si Rússia els ataca. El que no està previst és que Biden vagi a Ucraïna. Massa complicat i perillós, addueixen els seus assessors. ●

 ?? KEN CEDENO / BLOOMBERG L.P. LIMITED PARTNERSHI­P ?? Biden saludant a la Casa Blanca diumenge després de visitar Delaware
KEN CEDENO / BLOOMBERG L.P. LIMITED PARTNERSHI­P Biden saludant a la Casa Blanca diumenge després de visitar Delaware

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain