La Vanguardia (Català-1ª edició)

Junts i PSC pacten renovar la cúpula de TV3 i Catalunya Ràdio

Els dos partits fan costat a Sígfrid Gras i Jordi Borda com a candidats

- LUIS B. GARCÍA IÑAKI PARDO TORREGROSA

Un cop renovada la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA), arriba el torn de TV3 i Catalunya Ràdio. Fa una setmana que el nou equip que regeix els mitjans públics catalans va arrencar el mandat i hi ha dos noms de consens que es perfilen per dirigir la televisió i la ràdio, Sígfrid Gras i Jordi Borda, respectiva­ment. El dubte és quan assumiran el càrrec.

Aquests dos candidats, que ja formen part de l’equip directiu dels dos mitjans, compten amb el suport del PSC –amb tres seients de set a la CCMA– i de Junts –en té dos–. Tots dos s’associen amb un perfil convergent, una qüestió que no molesta els socialiste­s catalans. A ERC, que controla les altres dues cadires de l’òrgan de govern de la Corporació, hi hauria més reticèncie­s, i objecten, a més, que si tira endavant aquesta elecció, no hi hauria paritat a la cúpula dels mitjans de comunicaci­ó.

El dia clau perquè els elegits per PSC i Junts puguin ocupar la direcció de TV3 i Catalunya Ràdio és avui. Al ple de la CCMA els consellers dels dos partits volen abordar la qüestió. Amb el pacte sota el braç, estan decidits a reclamar la inclusió de l’inici del procés de renovació de la direcció en l’ordre del dia de temes a tractar, però la presidènci­a de la CCMA, Rosa Romà –proposada per ERC–, hi podria posar objeccions, i en aquest cas els consellers designats per socialiste­s i postconver­gents podrien imposar la majoria per incloure’l en l’ordre del dia del ple de divendres.

Les fonts consultade­s assenyalen que avui han de quedar clars “els temps” del procés de substituci­ó dels directors dels mitjans públics, i admeten com a “possibilit­at” que l’elecció de Sigfrid Gras i Jordi Borda es voti i aprovi en ple per l’òrgan de govern de la CCMA sense que encara l’hagi ratificada el preceptiu concurs públic. ERC prefereix que se celebri el concurs abans de designar candidats.

Gras i Borda assumirien la direcció automàtica­ment perquè són els número dos de TV3 i Catalunya Ràdio respectiva­ment. Per això adverteixe­n que ERC no té motius per endarrerir la renovació, ja que també han expressat interès a substituir els actuals directors: Vicent Sanchis (TV3) i Saül Gordillo (Catalunya Ràdio).

Igualment, el concurs també s’haurà de dur a terme. El 2019, per unanimitat del Parlament de Catalunya, es va introduir una modificaci­ó en la llei de la CCMA perquè el seu consell de govern sigui qui reguli i convoqui el procedimen­t públic de selecció de candidats.

Hi ha qui adverteix que el fet que aquest procedimen­t encara no sigui actiu evidencia que és prematur parlar de noms, però això no obsta perquè els partits hagin assenyalat les seves preferènci­es en privat, amb noms i cognoms.

Segons la llei, per a la selecció pública dels candidats s’han de tenir en compte mè

ERC es mostra reticent davant el pacte i adverteix que la paritat brillaria per la seva absència

rits com ara l’experiènci­a en l’administra­ció, l’alta direcció o funcions de responsabi­litat en entitats públiques o privades, i preferentm­ent en l’àmbit dels mitjans i el sector audiovisua­l, com és el cas dels dos aspirants.

A més, els candidats han de plantejar un pla d’objectius per als mitjans tenint en compte el contracte programa, també pendent de renovar. ●

 ?? QJO.Q FF  J . F ?? Els membres de l’òrgan de govern de la CCMA al Parlament
QJO.Q FF J . F Els membres de l’òrgan de govern de la CCMA al Parlament

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain