La Vanguardia (Català-1ª edició)

PP i Vox proposen de reduir els diputats a l’Assemblea de Madrid

-

PP i Vox van acordar ahir, a petició dels segons, proposar la reducció del nombre de diputats a l’Assemblea de Madrid com a mostra de responsabi­litat i contenció de despeses. “Quan les famílies, els autònoms i les empreses s’estrenyen el cinturó, els polítics també se l’han d’estrènyer”, va argumentar ahir la portaveu dels ultranacio­nalistes, Rocío Monasterio.

La proposta, subscrita per les dues formacions i que implicaria que la Cambra regional passés de 136 a 91 escons, és lluny de tirar endavant, ja que per emprendre una modificaci­ó de la llei de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat cal el vot afirmatiu de dos terços de la Cambra. Aquesta majoria qualificad­a, a la pràctica, obliga Vox i PP a convèncer almenys 13 diputats del grup de l’esquerra, les primeres reaccions de la qual van ser en sentit contrari.

Més Madrid i Podem van rebutjar la proposta i van coincidir a qualificar-la de “fosca, unilateral i encaminada a retallar la democràcia”, amb la pretensió de convertir “l’Assemblea de Madrid en l’Assemblea de Putin”.

D’altra banda, el PSOE, també reticent al moviment, va acceptar de debatre-ho sempre que se circumscri­gui a una reforma integral de l’estatut d’autonomia que abordi altres mesures incòmodes per al PP.

S’hi afegeix el fet que amb prou feines queda marge per emprendre modificaci­ons d’aquest abast tenint en compte que, malgrat l’avançament electoral del 4-M, la Comunitat de Madrid tornarà a anar a les urnes d’aquí 14 mesos. A Vox estan al cas d’aquestes dificultat­s,però han celebrat com una victòria el fet d’haver atret el Partit Popular a una proposta programàti­ca que Isabel Díaz Ayuso ignorava d’ençà que va arribar a la presidènci­a regional el 2019.

A més, els ultranacio­nalistes emmarquen el moviment com un pas més dels populars en l’assumpció de les seves tesis programàti­ques coincidint amb la pròxima entrada del partit de Santiago Abascal al Govern de Castella i Lleó. ●

Les dues dretes necessitar­ien el suport d’almenys 13 diputats de l’esquerra

 ?? JO.    .F ?? La presidenta Isabel Díaz Ayuso
JO. .F La presidenta Isabel Díaz Ayuso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain