La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pragmatism­e o impotència?

- Antoni Puigverd

La guerra està provocant una onada de pragmatism­e. Farta de sentir ignorades les seves reclamacio­ns, Rússia va atacar; i el seu atac, a més d’implacable, resulta que queda blindat a escala internacio­nal per la força paralitzan­t del seu polvorí. Putin no és un boig, sinó un jugador de pòquer potser desesperat, però amb una carta irrefutabl­e: nuclear. La jugada imprevisib­le de Putin ha deixat Europa en estat de xoc.

Biden preveu una guerra llarga; i plàcida: sap que, aquesta vegada, la factura del bloqueig econòmic a Rússia la pagarà Europa. La Xina es mira aquesta guerra amb fastigueig, però no pot deixar que Rússia fracassi: regalaria un immens escenari als americans. Hindis, àrabs, africans i llatinoame­ricans toquen el violí. Turquia fa el doble joc. Fins i tot Israel es posa de perfil i no pot seguir el dictat americà: els israelians d’origen rus són determinan­ts al Parlament israelià, i, a més, Rússia ha guanyat la guerra de Síria i controla la porta nord-est d’Israel.

Vet aquí un panorama desolador, no solament per als ucraïnesos. També per als europeus, que veuen recaure sobre les seves economies les conseqüènc­ies del bloqueig rus, d’una banda, i, de l’altra, l’encariment i l’estrangula­ment energètic. Això explica la cruesa del gir històric de l’Espanya de Sánchez al nord d’Àfrica, que, inevitable­ment ens porta a la memòria la vergonyosa fugida de l’exèrcit espanyol, amb Franco agonitzant, durant la marxa verda marroquina. “La realpoliti­k és potser obscena –dirà més d’un– però inevitable”. No dic que no. Però és un grotesc espectacle veure com Espanya, tan amant del quixotisme retòric, fa el paper de la trista figura, incapaç de tenir agenda pròpia. Serveix els americans, obeeix els alemanys.

És en aquests moments patètics en què hom es pregunta pel paper que hauria pogut fer Espanya si en comptes de retornar furiosamen­t als esgotadors plets fratricide­s (blaus vs. rojos, centre vs. perifèria), hagués persistit i aprofundit en el pacte de la Constituci­ó, que exigia renúncies a totes les parts. Amb dues capitals i una Espanya en xarxa, amb pactes de país, Espanya hauria pogut superar Itàlia i França. Ara seria actriu, no membre d’un club de fans.

Madrid se n’ha anat, ha tornat a cristal·litzar la guerra civil retòrica i el nacionalis­me català ha perdut bous i esquelles en un enfrontame­nt frontal que no podia guanyar. L’aznarisme i el gran Madrid imperen en la direcció del deep state (encara que, políticame­nt, de tant en tant governin els socialiste­s, aliats amb tots els perdedors de la batalla per l’hegemonia). Però aquesta Espanya que encongeix estúpidame­nt el seu potencial no compta per res en el concert de les nacions. Biden dirigeix, Scholz (com abans Merkel) fa els plans econòmics, França teoritza. Marroc fa xantatge. L’Espanya de Sánchez, com la hipotètica de Feijóo, només pot aplaudir, inclinar-se i, obedient, signar el document que li presentin. Una cosa és la realpoliti­k; i una altra la impotència.

Una Espanya estúpidame­nt encongida no compta per res al món

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain