La Vanguardia (Català-1ª edició)

Revés judicial per a l’Ajuntament

-

Nou revés judicial per a l’Ajuntament de Barcelona. Després de veure anul·lada la regulació de lloguers, dilluns el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l’ordre municipal relativa a la zona de baixes emissions (ZBE), que des de començamen­ts del 2020 restringia severament l’ús dels vehicles més contaminan­ts. En resposta a sis recursos presentats per associacio­ns o gremis vinculats al motor i el transport, la secció cinquena de la Sala Contencios­a Administra­tiva del TSJC va resoldre contra aquesta ordenança. La decisió té, de moment, efectes limitats. Se cenyeix a Barcelona i n’exclou l’Hospitalet, Cornellà, Esplugues i Sant Adrià. A més, les restriccio­ns i les multes es continuara­n aplicant fins que alguna de les parts demandants sol·liciti l’execució de la sentència i aquesta sigui ferma. Però el TSJC ha estat clar en acceptar la sol·licitud d’impugnació d’aquestes associacio­ns, basada en la convicció que les mesures eren desproporc­ionades i es basaven en informes antiquats.

És convenient subratllar, tal com fa el TSJC, que la pertinènci­a d’aplicar mesures per contenir i reduir la contaminac­ió està fora de dubtes. Així ho creiem també nosaltres. Però una cosa és l’objectiu final i una altra són els mètodes utilitzats per aconseguir-ho. Ho hem assenyalat aquí en altres ocasions. Per exemple, a propòsit de les intervenci­ons associades a l’urbanisme tàctic, que proposen i executen transforma­cions sense tenir un mínim consens que redundaria favorablem­ent en el seu futur, creant suports i allunyant recursos o impugnacio­ns.

Ningú no discuteix que cal reduir les emissions de gasos nocius. Una altra cosa és com. L’Ajuntament es vanta d’haver reduït un 11% el diòxid de nitrogen gràcies a la ZBE. Però no pot vantar-se, en canvi, d’haver perjudicat amb la seva decisió les classes menys afavorides, que són les que no disposen de recursos per canviar un vehicle, necessari per a la seva feina, en el precís instant en què l’Ajuntament ho decideix. Ni pot defensar sense reserves aquestes decisions quan el port, que origina una gran quantitat d’emissions, continua sense control.

Eloi Badia, regidor d’Emergència Climàtica, va lamentar la resolució del TSJC i va recordar que a Europa hi ha 300 ciutats amb ZBE. També que la de Barcelona era un model per al Govern d’Espanya. Potser ho va ser. Però ja no. Perquè la manera en què el Consistori la va implantar ha estat corregida per la justícia. Alguna cosa es deu haver fet malament. ●

El TSJC anul·la l’ordenança municipal relativa a la zona de baixes emissions

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain