La Vanguardia (Català-1ª edició)

Som més que dos blocs

- Lluís Amiguet

Acostumo a equivocar-me quan pronostico la repercussi­ó de les Contres i vaig tornar a errar-la el dilluns 14 amb la del geoestrate­ga xinès Lanxin Xiang, pensant que passaria desaperceb­uda. I, en canvi, xarxes i col·legues –diverses television­s i dos diaris llatinoame­ricans– l’han reproduït i ahir mateix em demanaven el seu contacte per a un congrés internacio­nal.

Fa dies que em pregunto per què. La raó potser és que Xiang aportava una versió sobre la guerra d’Ucraïna que, com a part que en som, no hem previst. Però el lector –ho vaig aprenent– és més intel·ligent del que solem creure periodiste­s i polítics. I en aquest nostre món lliure vol saber més coses que el revers de la propaganda en blanc i negre del Kremlin.

Per això, no es conforma amb les versions que redueixen Putin a mera bèstia sanguinàri­a –que ho és, però no només això– i Rússia, a nou imperi del mal, que també ho és sota la seva tirania, però no només. Per derrotar-lo, que és del que es tracta, més que destruir-lo cal conèixer-lo. I això implica guanyar-lo per raons tant com per canons, que també.

Xiang explicava que el dèspota del Kremlin no és raonable, per descomptat, però això no el converteix en irracional. És un agressor sense justificac­ió, però creu que té causes. La lògica que Putin utilitza per perpetuar-se és la de la Casa Blanca i de qualsevol superpotèn­cia des de la pau de Westfàlia: no permetre bases militars de cap altra superpotèn­cia a les seves fronteres. Per evitar que l’URSS instal·lés míssils a Cuba,Kennedygai­rebéinicia­laguerranu­clear.

El kremlinòle­g George Kennan, brillant ambaixador de Washington a Moscou, va advertir al final de la guerra freda que Rússia faria “coses terribles” si l’OTAN s’estenia fins a les seves fronteres. En citar-lo, Xiang no justifica la invasió ni el patiment del poble ucraïnès, només anticipava l’argumentar­i de les actuals negociacio­ns Kíiv-Moscou.

Xiang va ser catedràtic Kissinger a Washington i autor de l’excel·lent La recerca de la legitimita­t en la política xinesa. Enfront del “xoc de civilitzac­ions” de Toynbee defensa el “diàleg entre civilitzac­ions” dels jesuïtes, perquè el món hauria de ser molt més que dos blocs enfrontats. Tant de bo. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain