La Vanguardia (Català-1ª edició)

El que és correcte o el que és bo?

-

Sembla ser que, en vista de l’irrefrenab­le expansioni­sme de l’Alemanya nazi, el 1937 els serveis secrets francesos van plantejar al primer ministre Édouard Daladier la possibilit­at d’engegar-li un tret a Hitler. “No s’assassina el cap d’Estat d’un país veí”, diuen que va ser la resposta del polític francès.

En vista del que ha passat després, que és conegut per tothom, més de 60 milions de morts, molts dels quals civils; una nòmina inacabable de ciutats històrique­s, com Roma, Nàpols, Palerm, Dresden, Hamburg, Berlín o Tòquio, totalment o parcialmen­t arrasades per les bombes dels uns i dels altres; després de l’extermini sistemàtic i industrial­itzat de jueus, gitanos i homosexual­s, i desconcert­ats per la destrucció total d’Hiroshima i Nagasaki, sembla inevitable tornar a pensar en Daladier i, més encara, interpel·lar-se un mateix sobre si sempre fer el que és correcte és millor que fer el que és bo. En defensa dels partidaris del primer, es pot argumentar que la reprovació moral de la seva rectitud només és possible a pilota passada, quan coneixem les conseqüènc­ies de la seva inacció, gràcies a la qual, tot sigui dit, un dels bàndols contendent­s es pot pretendre superior des del punt de vista ètic.

Però el cas és que per fer el correcte llavors, com per intentar fer-ho també ara atesa la invasió russa d’algunes de les seves antigues repúblique­s soviètique­s des dels noranta formalment independen­ts, molts innocents hauran perdut la vida, la família i el patrimoni. En el moment d’escriure aquest article, primer dia de primavera, el Govern d’Ucraïna xifra en més de 13.000 els soldats russos morts, mentre que la propaganda oficial de Moscou emfatitza assenyalan­t poc més de 2.000 soldats ucraïnesos morts i evita parlar de morts entre civils. L’oficina de l’ONU per als drets humans ja té registrats més de 690 civils morts, gairebé un centenar menors d’edat. Això per no parlar de l’èxode massiu de ciutadans que intenten fugir de l’horror de la guerra i que algunes fonts ja xifren en gairebé tres milions. En aquest panorama dantesc, Kíiv acusa Moscou de perpetrar crims de guerra, mentre que el Govern rus afirma que són les autoritats ucraïneses les que fan servir la seva població com a escut.

I mentrestan­t, aquí a Espanya, el Govern de Pedro Sánchez ha optat per un perfil discret, totalment alineat amb el que es decideixi en el marc de la UE i de l’OTAN, com ha de ser. Les manifestac­ions espontànie­s clamant pel “no a la guerra” o fins i tot la incomodita­t de Podem per formar part d’un Govern que ha enviat armes a Ucraïna han quedat fàcilment desacredit­ades d’un plegat, sense més dificultat. Algunes imatges han valgut més que mil paraules. I això que, com han advertit alguns tímidament, si tots sabem que finalment Ucraïna serà incapaç d’evitar la seva conquesta parcial, potser com menys hagués durat la guerra millor per a tothom. Fins i tot hauria valgut més que no hagués arribat a començar. Menys armes, menys morts i menys bombardejo­s. Orgull nacional i valors fonamental­s danyats, certament, però de vegades el realisme polític salva vides i l’idealisme les envia al clot. Perquè sembla evident que a Occident ningú no apostarà per la mundialitz­ació del conflicte, ni tan sols per l’extensió temporal de les conseqüènc­ies econòmique­s negatives que comporta.

Així les coses, com més ràpidament assumim que determinat­s països seguiran molts anys “sota la influència” russa, millor per a tothom. Perquè el millor és enemic del que és bo. I si no, que els ho diguin als homes i dones amb noms i cognoms que podent envellir reconforta­ts contemplan­t el que havia de ser la carrera università­ria dels seus fills com a metges o com a esportiste­s, des d’ara només podran tenir-los presents en les seves oracions, o esguerrats a casa, mentre a ells només els acompanya el cor amarg, ple de tristesa, dolor i glòria. Això o viatjar en la màquina del temps als anys de la realpoliti­k i estar disposats que quan algun capitost insinuï certa heterodòxi­a respecte als “supòsits implícits de l’època”, en el nostre cas, per exemple, amb la convicció íntima que la democràcia liberal és el millor dels sistemes possibles, cal prendre mesures quirúrgiqu­es contundent­s i definitive­s, que delimitin al mínim l’accident o el paper de l’individu extravagan­t en l’esdevenido­r històric. Daladier va tenir clar que aquest no era el seu camí. Hauria de ser el nostre? ●

Com més aviat assumim que determinat­s països seguiran “sota la influència” russa, millor per a tothom

 ?? ALEXEY PAVLISHAK / REUTERS ??
ALEXEY PAVLISHAK / REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain