La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TSJC rebutja paralitzar el 25% en llengua castellana a Canet

Un grup de pares havien demanat la revocació de l’ordre

- XAVIERoCA

menta la “llengua vehicular” de les escoles, la llengua docent, sinó que exigeix que els alumnes assoleixin el ple domini del castellà i, a Catalunya, del català. A més, Cambray va dir ahir que hi ha converses amb el ministeri en el sentit que no demanarà l’execució de la sentència.

No obstant això, poden aparèixer tercers actors. L’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB) ha recollit més d’un miler i mig de firmes de pares perquè els representi i denunciïn col·lectivamen­t que no s’està complint amb el 25% a les escoles, cosa que equival a impartir en castellà una assignatur­a o matèria troncal, a més de llengua.

El TSJC haurà d’estudiar llavors “l’interès legítim” que té aquesta associació en aquest tema, fet que demanarà un temps a la sala. Precisamen­t, l’AEB va presentar una denúncia sobre la discrimina­ció del castellà a les proves d’accés a la universita­t (PAU). El Govern la va recórrer perquè entenia que no tenia legitimita­t. Però la sala va entendre que hi havia “aparença de legitimita­t” i va dictar mesures cautelars. En la resolució definitiva, pròxima a saber-se, es desvetllar­à si li atorga finalment aquesta condició, cosa que repercutir­à en la resposta del TSJC a la demanda pel 25%.

L’AEB, d’altra banda, ha denunciat el Síndic de Greuges per la seva ingerència en aquest tema i diu que “compromet la posició del Síndic amb una actuació partidista a favor del nacionalis­me”.

Una de les qüestions que preocupa la comunitat educativa és la cobertura jurídica de les direccions de centre, que són finalment les que han d’aplicar la sentència i les responsabl­es dels projectes lingüístic­s. El TSJC indica clarament que en aquests no hi poden excloure el castellà com a llengua docent.

El conseller va remarcar que “els centres educatius no han de modificar els seus projectes lingüístic­s”, que ell n’ha assumit les conseqüènc­ies i que estan protegits per un acord del Govern de principis d’any. No obstant això, en una interlocut­òria de la Fiscalia de Catalunya, s’afirma que els directors de centre són “clarament i ineludible­ment” els últims responsabl­es dels projectes lingüístic­s i

Cambray diu que hi ha converses amb el ministeri en el sentit que no en demanarà l’execució

que com a ciutadans informats no poden ignorar la resolució que els competeix.

Aquesta resposta consta en una denúncia de l’AEB i el sindicat ultra Manos Limpias a Cambray per encoratjar a desobeir una sentència. La Fiscalia va emmarcar les crítiques a la sentència en l’exercici de “la llibertat d’expressió”, però va constatar que, en realitat, no s’havia dut a terme “cap acció administra­tiva concreta per desobeir el tribunal” i que a les sentències concretes d’escoles, com la de Canet de Mar, havia complert sempre.

D’altra banda, la manifestac­ió d’avui ha estat convocada per diversos sindicats de l’àmbit educatiu (COS, Intersindi­cal i Ustec) i d’estudiants (SEPC). Òmnium Cultural també s’hi ha adherit. ●

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha desestimat la petició d’un grup de pares de l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar, que demanaven revocar les mesures cautelars sobre el centre dels seus fills que obliguen els professors de P5 a fer la classe en castellà en una quarta part de l’horari escolar. Així mateix, el tribunal ha ordenat mesures cautelars pel mateix motiu en dos centres escolars més.

El 14 d’octubre el TSJC va requerir al centre de Canet de Mar que impartís en llengua castellana un 25% de les hores lectives en una de les dues classes de P5 del centre, a petició d’uns pares. Aquesta mesura va generar la mobilitzac­ió de les famílies de l’escola, que van organitzar manifestac­ions per defensar el model d’immersió, que, a més a més, ningú no havia qüestionat als òrgans interns del centre. El Departamen­t d’Educació va destinar més mestres a l’aula afectada.

El 4 de febrer un grup de 29 pares d’alumnes del mateix curs –14 de l’aula del nen– van acordar personar-se en la causa, i van demanar a la sala la revocació de les cautelars perquè el nou règim afecta els seus fills. És la primera vegada que els pares d’una classe afectada per una mesura així presenten un escrit.

El TSJC, en una interlocut­òria feta pública ahir, afirma que s’ha d’entendre totes les famílies però que ha de prevaler per damunt de tot la protecció dels drets fonamental­s. Per tant, rebutja la revocació i al·lega que ja hi ha el mandat d’aplicar un 25% de castellà en totes les escoles. Afegeix que el Tribunal Constituci­onal “ha reiterat diverses vegades que el sistema de conjunció lingüístic­a és un imperatiu constituci­onal i que comporta necessària­ment l’ús vehicular de les dues llengües oficials”.

El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, va anunciar que l’entitat ha presentat un escrit d’oposició, ja que “és un cas estratègic”. L’entitat vol aconseguir invalidar totes les iniciative­s que tinguin la temptació de trencar amb el model d’escola catalana, que és consens de país i exemple de cohesió i d’aprenentat­ge”. ●

Òmnium Cultural ha presentat un escrit d’oposició, ja que és un “cas estratègic”

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’escola Turó del Drac, a Canet de Mar
XAVIER CERVERA L’escola Turó del Drac, a Canet de Mar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain