La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fi dels aïllaments i les baixes laborals per infecció de covid a partir de dilluns

La nova estratègia se centrarà en els casos greus i en els grups vulnerable­s

-

Dilluns es posarà fi als aïllaments de set dies i les baixes laborals dels casos positius de covid. Serà el metge de família qui determinar­à la situació del malalt i qui decidirà si s’ha de quedar a casa, com passa ara amb qualsevol malaltia, com la grip. En aquesta línia, tampoc no es comunicara­n els casos positius (només ho farà la xarxa sentinella). Això sí, a la persona contagiada se li “recomanarà” que porti la mascareta en tot moment (en interior continua sent obligatòri­a) i que eviti el contacte amb persones vulnerable­s.

Ho ha decidit la comissió de Salut Pública, que ahir va aprovar, després de tres dies de debat, la nova estratègia de vigilància de la covid, una vegada que s’entén que la sisena onada remet.

Aquesta nova estratègia se centrarà de manera prioritàri­a a vigilar estretamen­t la població vulnerable (més grans de 60 anys, immunodepr­imits i embarassad­es, entre d’altres) i els anomenats entorns vulnerable­s (residèncie­s de gent gran, hospitals i centres de persones amb discapacit­at), ja que es considera que la majoria de la població té uns alts nivells d’immunitat tant per haver passat la malaltia com per les vacunes.

Per això, els responsabl­es de salut pública han decidit que la pràctica de les proves diagnòstiq­ues se centrarà principalm­ent en les persones amb factors de vulnerabil­itat i en els casos greus.

Des de Sanitat es recorda que aquesta nova estratègia és transitòri­a i donarà pas a un sistema consolidat de vigilància de les infeccions respiratòr­ies agudes que haurà de constituir els sistemes de vigilància sentinella de les malalties respiratòr­ies agudes (IRA). Es preveu que aquest nou sistema estarà en marxa el primer trimestre del 2023.

Fonts de la comissió de Salut Pública van informar La Vanguardia que la nova estratègia de vigilància de la covid inclou la fi de les proves de detecció per a tots els ingressos hospitalar­is com fins ara. Hi haurà una selecció en funció de la patologia que pateixi i de la situació de vulnerabil­itat del malalt. Segons informa Sanitat, als centres sanitaris assistenci­als o sociosanit­aris “es podran implementa­r mesures específiqu­es d’aïllament i control”.

I quins indicadors s’utilitzara­n en aquesta nova etapa? Fonts de la comissió de Salut Pública expliquen que ja no seran els d’incidència acumulada com fins ara, sinó els que fan referència a l’assistènci­a hospitalàr­ia. Es vigilaran els casos greus, és a dir, els ingressos tant a planta com a les ucis.

Segons les dades facilitade­s ahir pel Ministeri de Sanitat, la incidència acumulada se situava en 436,54 (nou punts menys que divendres) i 350 morts els últims quatre dies. Però les dades més rellevants a partir d’ara seran les d’ocupació hospitalàr­ia: un 6% dels llits d’uci i un 3,78% dels llits a planta.

Des de Sanitat s’insisteix que aquesta estratègia continuarà estant en vigor mentre no hi hagi un canvi significat­iu en la tendència que indiqui una circulació no controlada del SARS-CoV-2 o un canvi en la situació epidemiolò­gica que requereixi restablir mesures de vigilància i control.

En aquest sentit, assenyalen que les estructure­s extraordin­àries de vigilància i control posades en marxa durant la pandèmia es mantindran operatives per monitorar indicadors clau que permetin detectar precoçment canvis en la situació que puguin requerir reimplanta­r mesures de control. ●

La incidència acumulada deixarà de ser la referència i es vigilaran els ingressos hospitalar­is i les ucis

 ?? Barc Blon ?? Ja no es faran proves diagnòstiq­ues generalitz­ades; només en entorns vulnerable­s
Barc Blon Ja no es faran proves diagnòstiq­ues generalitz­ades; només en entorns vulnerable­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain