La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cèl·lules produïdes per la medul·la òssia estan en l’origen d’ictus i infarts

-

Les persones amb factors de risc cardiovasc­ular però sense símptomes de malaltia tenen una activitat anòmala de la medul·la òssia que afavoreix l’ateroscler­osi, segons un estudi del Centre Nacional d’Investigac­ions Cardiovasc­ulars (CNIC). El descobrime­nt canvia la visió de com s’originen les malalties cardiovasc­ulars i valida l’estratègia de prevenir-les abans que apareguin els símptomes.

L’estudi s’ha basat en dades de 745 persones aparentmen­t sanes amb una mitjana d’edat de 50 anys. Segons els resultats, presentats a l’European Heart Journal, les persones amb obesitat, hipertensi­ó, nivell alt de triglicèri­ds o de sucre en sang, o amb nivell baix de colesterol HDL produeixen un excés de cèl·lules inflamatòr­ies a la medul·la òssia.

Aquestes cèl·lules inflamatòr­ies fan malbé els vasos sanguinis, cosa que alimenta un cercle viciós en què el dany a les artèries causa inflamació i la inflamació causa dany a les artèries. A falta de mesures de prevenció o tractament per interrompr­e el cercle viciós, la malaltia cardiovasc­ular progressa i pot causar ictus o infarts de miocardi.

“Ens ha sorprès que els factors de risc afectin la medul·la òssia de manera tan precoç”, declara el cardiòleg Valentí Fuster, que ha codirigit la investigac­ió juntament amb Borja Ibáñez. “Sabíem que la medul·la òssia intervé en fases més avançades de la malaltia cardiovasc­ular, perquè d’aquí venen les cèl·lules inflamatòr­ies. Però aquesta és la primera investigac­ió que demostra una relació tan directa entre els factors de risc i l’activació de la medul·la òssia”.

Els investigad­ors han avaluat l’activitat de la medul·la òssia dels 745 participan­ts amb la tecnologia d’imatge PET. Així mateix, se’ls ha examinat l’estat de les artèries amb PET i amb ressonànci­a magnètica.

Segons els investigad­ors del CNIC, la medul·la òssia s’activa com a mecanisme de defensa quan s’acumula colesterol a la paret de les artèries. En una investigac­ió anterior havien demostrat que les cèl·lules immunitàri­es procedents de la medul·la retiren el colesterol de les artèries. Tot i això, si l’acumulació de colesterol és excessiva, el sistema immunitari es veu desbordat i desencaden­a una reacció inflamatòr­ia perjudicia­l. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain