La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Creu Roja extrema els controls per evitar el tràfic de refugiades

L’oenagé té protocols amb la Policia i els Mossos d’Esquadra per identifica­r la presència de proxenetes

-

Especialme­nt vulnerable­s, desprotegi­des de qualsevol ressort de desconfian­ça després de fugir del terror confiant en qualsevol que els allargui la mà, les refugiades ucraïneses s’han convertit en un objectiu cobdiciós de les xarxes de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació sexual o laboral. La Creu Roja ha extremat la vigilància al voltant de les nouvingude­s i té activats protocols d’actuació amb la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra per detectar la presència de qualsevol individu sospitós que rondi a prop de les víctimes.

Fins ara la Creu Roja ha presentat almenys tres denúncies relacionad­es amb la presència de persones d’intencions dubtoses a prop de refugiades, segons han confirmat a La Vanguardia fonts de l’oenagé, encarregad­a a Catalunya de la gestió del centre d’atenció a refugiats que va obrir divendres a Barcelona, a mig gas, en un dels pavellons de la Fira, a Montjuïc. També és responsabl­e de l’estada en hotels cedits per acollir puntualmen­t les famílies que han aconseguit fugir de la invasió russa.

Una de les denúncies es va presentar a València la setmana passada, segons va avançar Levante-EMV i van confirmar la Creu Roja i la policia municipal. Dues dones van arribar a l’estació Joaquín Sorolla i van explicar al seu intèrpret que quan encara eren a Ucraïna una dona que es va identifica­r com a membre de la Creu Roja les va telefonar per oferir-se a recollir-les a l’AVE i traslladar-les a un allotjamen­t que no va especifica­r.

Després de la denúncia, que es va traslladar a la Policia Nacional, el regidor de Protecció Ciutadana de València, Aarón Cano, es va comprometr­e a mantenir una gran presència policial cada vegada que arribés un comboi de refugiats, amb la voluntat de donar seguretat als nouvinguts i confirmar que tots els tràmits es feien amb personal acreditat.

Es tracta d’uns dispositiu­s, de paisà i d’uniforme, que des que va començar l’èxode de persones que fugen de les bombes estan fent els Mossos de la Comissaria General d’Investigac­ió Criminal. De manera coordinada, tant la Policia Nacional com els Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona estan pendents de l’arribada de cada comboi amb refugiats. Sigui amb tren, fins a Sants, o per carretera, en autocars. Els policies proven de mirar sense ser vistos, alertats de qualsevol moviment sospitós al voltant de les dones nouvingude­s.

La Creu Roja forma a consciènci­a els seus voluntaris perquè de manera contundent siguin capaços d’advertir els refugiats, tot just arribar, que han de desconfiar i informar de qualsevol oferiment que no estigui validat per una oenagé o una altra institució de confiança.

Per això tant la Policia Nacional, al capdavant de la gestió de les identifica­cions dels nouvinguts, com la Creu Roja, que s’encarrega de la part més assistenci­al, tenen un interès especial a accelerar els tràmits de filiació de tothom que arriba, així com les dades dels que acullen.

De moment, asseguren fonts policials, no s’ha detectat a Catalunya, per on ja han passat o on ja s’han quedat més de 14.000 refugiats ucraïnesos, la presència de sospitosos vinculats amb el tràfic d’éssers humans. “Però no podem abaixar la guàrdia. Estem especialme­nt atents en qualsevol conflicte humanitari en què hi ha anar i venir de persones vulnerable­s. I aquest en

La Policia accelerarà els tràmits per filiar els més de 15.000 refugiats que ja han passat per Catalunya

A Polònia una jove de 19 anys que havia pogut fugir sola va ser violada per un home que li havia ofert casa seva

concret, amb la sortida de més de tres milions de refugiats, majoritàri­ament dones i nens, encara dispara més alarmes. Perquè intentaran fer-los mal”, indica el responsabl­e de la Creu Roja.

Les primeres dues setmanes de l’inici de l’èxode van ser diverses les oenagés que treballen habitualme­nt amb refugiats a les fronteres de Polònia, Romania i Moldàvia les que van alertar de la presència d’homes sospitosos que rondaven per les estacions de tren i passos fronterers oferint transport de franc a mares joves i dones que havien aconseguit fugir en solitari. Es tracta d’uns comportame­nts que poden acabar, com ja va passar a Polònia amb una jove de 19 anys, en violació o directamen­t en la captació per lliurar-les a les xarxes de tràfic dedicades a l’explotació sexual o laboral. ●

 ?? IONGNC OCFIOTUUN A T/ ?? Una mare i el seu fill esperant pujar a un dels trens que els havien de treure d’Ucraïna, a l’estació de Kíiv, el 4 de març
IONGNC OCFIOTUUN A T/ Una mare i el seu fill esperant pujar a un dels trens que els havien de treure d’Ucraïna, a l’estació de Kíiv, el 4 de març

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain