La Vanguardia (Català-1ª edició)

Contratemp­s per al Trueta

Una masia situada als terrenys de Girona on es preveu ubicar el futur hospital Trueta amenaça que n’endarrerir­à encara més la construcci­ó

- Girona

La meva casa no té preu i la lluitaré fins al final”, afirma contundent Olga Bellsolà, propietàri­a d’una masia del segle XVIII de Girona on, en un futur, es construirà el nou hospital Josep Trueta, el centre sanitari de referència a la província que donarà servei a més de 700.000 persones. Segons una primera distribuci­ó del complex sanitari, que se situarà en terrenys de Salt i Girona i que acollirà també les facultats de Medicina i Infermeria, un dels edificis se situaria just a sobre una de les habitacion­s.

L’Ajuntament de Girona es va reunir a l’octubre amb la família per informar-lo que la finca, d’uns 5.000 m2, estava afectada per la construcci­ó del complex. “En aquesta reunió, de paraula, l’Ajuntament ens va dir que no feia falta que lluitéssim, que gastaríem els diners i que el benefici col·lectiu preval per sobre de l’individual”, indica la propietàri­a de Can Bellsolà, on han viscut sis generacion­s de la mateixa família des del 1925.

Olga Bellsolà no vol sentir parlar de la possibilit­at d’enderrocar la masia –que té un paller catalogat– ni d’abandonar l’espai, i amenaça que portarà el cas als tribunals si rep una notificaci­ó oficial per part de l’Ajuntament que la finca ha de ser desallotja­da. La família ha posat el cas en mans d’un advocat.

La via judicial demoraria encara més la construcci­ó d’un hospital que s’ha dilatat en el temps. La portaveu familiar és conscient que gran part dels terrenys –també de la seva propietat– que envolten la masia es veuran afectats i no s’hi oposa, però demana de preservar la casa.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar fa uns mesos, durant la presentaci­ó del futur Trueta, que l’hospital, que costarà 440 milions d’euros, podria ser una realitat en un termini d’entre vuit i deu anys. Està previst que la redacció s’encarregui una vegada els ajuntament­s implicats posin a disposició de Salut els terrenys necessaris per al complex. Els consistori­s tenen dos anys per fer totes les modificaci­ons urbanístiq­ues oportunes abans de cedir-los.

El regidor d’Urbanisme de Girona, Lluís Martí, explica que ara per ara, segons el conveni firmat amb la Generalita­t que obliga els ajuntament­s afectats a cedir “lliures de càrregues” un total de 140.000 m2, “els terrenys de la masia estan plenament afectats”, tot i que insisteix que el procés urbanístic està en una fase “molt embrionàri­a”. “No podem afirmar o negar que s’enderroqui en un futur”, explica, “a mesura que es vagin fent les modificaci­ons en el planejamen­t i en la futura urbanitzac­ió es pot arribar a la conclusió que alguns àmbits no es vegin afectats per les construcci­ons del complex”, afirma Martí.

Canvis que en qualsevol cas hauran de ser consensuat­s pels

La família Bellsolà anirà a la justícia si finalment han d’abandonar la casa on viuen

El nou centre serà una realitat d’aquí vuit o deu anys, segons les previsions de Salut

dos ajuntament­s implicats i la Generalita­t. Als terrenys de Girona que se cedirien per a la construcci­ó del futur Trueta hi ha també un restaurant. La família Bellsolà considera que l’Ajuntament té terrenys alternatiu­s per evitar expropiaci­ons. Martí es defensa i explica que els edificis projectats per Salut han d’estar connectats entre si, de manera que els metres quadrats oferts han de formar part d’un continu. El regidor agrega que el planejamen­t actual no permet l’ús residencia­l en aquests terrenys, tot i que la família hi pot continuar vivint fins que no es desenvolup­i tot el sector, que està en una fase inicial. “Hi pot haver canvis rellevants pel que fa a l’afectació en positiu d’algunes propietats”, afirma.

A Salt, el Consistori farà els pròxims mesos l’aprovació provisiona­l de la modificaci­ó del pla general, que va començar a tramitar el 2017. L’àmbit afecta una superfície de 900.000 m2 dels quals 120.000 es destinarie­n al campus de salut. El regidor d’Urbanisme, Àlex Barceló, explica que esperen un tràmit ambiental per portar al ple la modificaci­ó, que haurà de ser ratificada de manera definitiva per Urbanisme. ●

 ?? PERE DURAN / NORD MEDIA ?? Olga Bellsolà i la seva gossa Sirah davant la masia on han viscut sis generacion­s de la mateixa família
PERE DURAN / NORD MEDIA Olga Bellsolà i la seva gossa Sirah davant la masia on han viscut sis generacion­s de la mateixa família

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain