La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

- Núm 11488

HORITZONTA­LS 1 Placa commemorat­iva de l’arribada d’un vaixell a un port important. Arribem, encara que no sigui en època d’Advent. 2 Acataríem les ordres que ens donéssiu. Adequat. 3 Res no és. Rodó, però no més una vegada. Peix dels esciliorrí­nids que té nom de felí, però no gaire. 4 Renills que tenen ressons russos, o no. Parella de romans. Rere H precedia Hitler massa vegades al dia. 5 Tonalitat. Ho fa servir a l’americana. Poetes i rapsodes grecs que n’exercien a les festes. Iode.

6 Sentíem missa. Fas ferum. Arbre caducifoli de les caprifolià­cies. 7 Tres de carnals. La consonant dels embriacs. L’absolució no resol res. Bo. 8 Són els fonaments de qualsevol projecte. Crema, el foc, de manera somorta. 9 Pota de conill o qualsevol altre objecte que porti sort. En un cert sentit, tractis malament. 10 Que serveix. Justifique­n unes sales a tots els tanatoris.

11 Cues de maniquins. Matèria colorant obtinguda de l’orcina i amoníac, que es presenta en cristalls rogencs. Associació de militars i terratinen­ts. 12 Gros i bru. Dipòsit esponjós calcari format en cavernes.

La part davantera d’un automòbil Nissan. Ens cal per respirar. S’ho inventi. Ajuntaran. Armadura verda. Tallat al zero. Inflamació del vas sanguini més important que tenim al cos.

VERTICALS 1 Que implica un ajornament. Consagrar un canvi en la manera de fer.

2 Xai que ja torna. Actuacions malèvoles que s’aprofiten de la bona fe aliena. No és pas de la corda dels sentimenta­ls.

3 Conjunt de pantalons, armilla i americana. Oleoresina que es fa servir en perfumeria. Associació d’exterminad­ors de puces 4 Oïdi, també. Pa beneït distribuït al final de la celebració eucarístic­a a les esglésies de ritus orientals, també anomenat antidor. 5 Parts davanteres dels vaixells. Longitud de la coberta d’una embarcació. En un tres i no res. 6 Crit de queixa del xai. Corones de cava. Aspre, desagradab­le.

7 Regs sense tap. Fet servir a l’americana. L’estri de la feina. 8 Estima la dida. Agressió a la sala de billars. Malacostum­o.

9 Puny d’espasa. Les germanes de la mamà. Ho fan servir. Doble obstacle a la francofoni­a. 10 Que destaca molt. Morè, amb un aspecte semblant al del Peret o del Pescaílla. 11 Edat incompleta. L’acció de despentina­r algú que fa pensar en un bon embotit. Principi inigualabl­e. 12 Acció infantil. Les flors del feminisme. En un tres i no res. 13 L’acrònim que presidí l’agonia de Crist. Ho fèiem servir a l’americana. Crit d’alerta. 14 Aquesta pertany a la medul·la espinal. Ocells de rapinya que donen nom a cinemes, hotels i teatres.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain