La Vanguardia (Català-1ª edició)

D’accident fortuït a homicidi

L’assetjamen­t estaria darrere del que semblava un accident de trànsit, en què va morir una jove

- JOSEP FITA

Gairebé cap veí de la parròquia gallega de Barro (Pontevedra) sospitava dijous que darrere un aparent accident de trànsit que va tenir lloc al poble i que va segar la vida d’una jove de 29 anys s’hi amagava alguna cosa més. Però una setmana després tot apunta que s’equivocave­n. El que a priori semblava un sinistre comú, si bé tràgic, ara s’ha convertit en un més que possible homicidi.

No en va, el jutjat d’instrucció número 1 de Caldas de Reis (Pontevedra) va decretar dilluns l’ingrés a presó de José Eirín, un home de 41 anys que conduïa un dels dos vehicles accidentat­s i que va ser arrestat divendres. La policia sospita que va col·lidir el seu cotxe premeditad­ament contra el vehicle de Jéssica Méndez, de 29 anys, que va quedar greument ferida i que moria l’endemà a l’hospital Álvaro Cunqueiro.

En José i la Jéssica, els dos accidentat­s, es coneixien, i tot i que no van ser mai parella ni van tenir cap relació sentimenta­l, ara s’ha sabut que ell l’assetjava fins al punt que ella va haver de canviar de número de mòbil i prendre altres mesures. “Al poble aquest presumpte assetjamen­t no se sabia, només ho sabia l’entorn de les dues famílies”, explica a aquest diari l’alcalde de Barro, Xosé Manuel Fernández Abraldes. Relata que les dues famílies sempre han tingut “molt bona relació” i que la casa d’Eirín i la dels avis de la difunta estan molt a prop, a uns 50 metres. “La germana i el cunyat d’ell tenien una bona amistat amb la Jéssica. Estaven al cas, pel que sembla, de l’obsessió que tenia en José amb ella, i l’haurien reprès per aquesta qüestió. La família d’ell sempre portarà aquesta creu”.

Segons l’alcalde, res feia presagiar aquesta desgràcia. Tampoc no s’ho esperaven les famílies. Només constava una denúncia prèvia, interposad­a pel pare de la Jéssica fa un any si fa o no fa, en què acusava Eirín de punxar les rodes del vehicle de la seva filla.

“La denúncia parla d’aquest dany al cotxe i, segons apunten alguns mitjans, també de la situació d’assetjamen­t, argüeix Fernández Abraldes, que afegeix que el xicot de la Jéssica hauria dit al pare de la jove que no s’hi amoïnés, que Eirín “ja es cansaria o s’avorriria” en algun moment d’assetjar-la.

El batlle de Barro, una parròquia d’uns 3.600 habitants que està “consternad­a”, els coneixia a tots dos, tot i que amb ell “no hi havia parlat mai”. Sí amb ella, que va treballar durant un temps en una fleca de poble. La recorda com “una noia alegre”: “El presumpte assetjamen­t el portava per dins, no l’exteriorit­zava pas”.

La jove, que vivia amb el seu xicot al municipi veí de Portas, va ser enterrada diumenge. El funeral es va oficiar l’endemà, dilluns, a la parròquia de Verducido, que limita amb Pontevedra, on viuen els seus pares i on van néixer la Jéssica i els seus germans.

Si s’acaben de confirmar els fets, i tot i que la subdelegac­ió del Govern central no ho tractarà com un cas de violència de gènere perquè no hi havia relació entre ells, el poble de Barro té la intenció de decretar uns quants dies de dol.

El presumpte homicida, que està reclòs a la presó de Pontevedra d’A Lama, serà investigat per un delicte d’homicidi o d’assassinat, segons va confirmar el Tribunal Superior de Justícia de Galícia. ●

Una dona de 29 anys va morir en la col·lisió entre dos cotxes, que hauria estat intenciona­da

 ?? SALVADOR SAS / EFE ?? Flors dipositade­s on va morir Jéssica Méndez
SALVADOR SAS / EFE Flors dipositade­s on va morir Jéssica Méndez

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain