La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un nou contracte laboral reconeix l’especifici­tat del treball artístic

El Ministeri de Cultura de Miquel Iceta fa un altre pas cap a l’Estatut de l’Artista

-

Una revolució. Que el sector artístic celebra. El tantes vegades reclamat Estatut de l’Artista comença per fi a caminar, tot i que per parts. El Consell de Ministres va aprovar ahir, a proposició dels Ministeris de Cultura i Treball, un nou règim de contractac­ió, un contracte laboral artístic adaptat a les necessitat­s i peculiarit­ats d’un sector marcat per la temporalit­at i per la intermitèn­cia dels seus llocs de treball. “Aquest primer paquet és una revolució, des del 1985 no s’havia fet un esforç tan contundent per adaptar la nostra legislació laboral i de seguretat social a l’activitat cultural”, va assegurar ahir el ministre de Cultura, Miquel Iceta.

La nova norma, que es publicarà avui al BOE, vol combatre la precarieta­t i la concatenac­ió de contractes de temporada al sector i impulsar-ne la transforma­ció en indefinits o fixos discontinu­s. A més, recull noves indemnitza­cions de 12 dies per al contracte, que s’incrementa­ran a 20 dies quan la durada excedeixi de 18 mesos. I, sobretot, en l’àmbit de la Seguretat Social els profession­als de la cultura quedaran ara exempts del desincenti­u inclòs en la reforma laboral per als contractes que duren menys de 30 dies.

A més, s’amplia la definició d’espectacle públic per adequarla a les noves realitats culturals i canals de difusió, incloent-hi l’streaming o el podcast i, una altra reivindica­ció clau, s’incorporen al decret-llei les activitats tècniques i auxiliars, reconeixen­t els drets d’un col·lectiu també moltes vegades temporal i intermiten­t i que, afirma el ministeri, “s’ha demostrat particular­ment vulnerable durant la pandèmia i especialme­nt afectat per la contractac­ió fraudulent­a com a falsos autònoms”.

El president de l’Associació d’Actors i Directors Profession­als de Catalunya, Àlex Casano

Es reconeix la temporalit­at i intermitèn­cia dels artistes i s’inclouen els tècnics i auxiliars

vas, assenyala, en espera de veure el redactat final de la llei, que “en principi és el que volíem” després de “l’oblit en la reforma laboral en no considerar prou bé la problemàti­ca d’un sector en què els contractes són fins i tot d’un dia quan hi ha bolos i moltes vegades mesures inferiors als 30 dies”, oblit que penalitzav­a les empreses audiovisua­ls i d’arts escèniques. Raona que és “primordial per al mantenimen­t de petites companyies que intenten fer bé les contractac­ions” i remarca la importànci­a que es reconeguin com a necessàrie­s feines com ara la sastreria, maquillatg­e o microfonis­tes. A més, creu que s’ha de “celebrar” el que s’ha aconseguit després d’haver vist amb la pandèmia les dificultat­s del sector per cobrar l’atur i els casos de falsos autònoms. ●

 ?? LonBEL INFANTES / EP ?? Una artista del musical Grease preparant-se per actuar
LonBEL INFANTES / EP Una artista del musical Grease preparant-se per actuar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain