La Vanguardia (Català-1ª edició)

Vides trencades pel gihadisme

La catalana Anna M. Bofarull impacta al Festival de Màlaga amb ‘Sinjar’, una història de tres dones víctimes de la guerra

- Màlaga

Les pel·lícules dirigides per dones estan tenint un fort impacte en aquesta 25a edició del Festival de Màlaga. Primer va ser Carla Simón amb Alcarràs, després Cinco Lobitos, òpera prima d’Alauda Ruiz de Azúa, i ahir li va tocar el torn a la tarragonin­a Anna M. Bofarull, que va presentar Sinjar dins de la secció oficial no competitiv­a. La pel·lícula està estructura­da en tres històries independen­ts, totes entorn del gihadisme, que mostra fins on estan disposades a arribar tres dones per recuperar el que més estimen.

És el relat de la Carlota (Nora Navas), una infermera de Barcelona que va quedar vídua fa dos anys i que té un fill que s’integra a les files de l’Estat Islàmic sense que ella en sàpiga res; la de la Hadia (Halima Ilter), una dona yazidita que treballa com a esclava amb els seus fills per a un matrimoni a Síria, i la de l’Arjin (Iman Ido), una jove originària de Sinjar que aconseguei­x fugir del captiveri i s’uneix a les milícies kurdes esperant poder tornar a veure la seva família. La cinta es va començar a gestar el 2014, quan, mirant les notícies, Bofarull va saber que “en un altre lloc del món hi havia dones segrestade­s que s’estaven convertint en esclaves sexuals”, i va decidir “saber-ne més”. Només feia sis mesos que havia donat a llum, però “vaig començar a investigar, i me’n vaig anar al Kurdistan per parlar amb moltes dones que vivien en camps de refugiats i havien aconseguit escapar-se de l’EI. Havien passat coses realment terribles, i ho van compartir amb mi. Va ser llavors quan va sorgir el meu compromís amb el projecte perquè els volia donar veu”, explica la directora a aquest diari.

“Hi ha una cosa que circula entre elles, tot i que són en diferents llocs i parlen diferents idiomes: les seves vides estan destrossad­es per les conseqüènc­ies d’una guerra internacio­nal que no coneixen bé”, explica la realitzado­ra, que va voler donar a la pel·lícula “un to més íntim” col·locant la càmera molt a prop de les protagonis­tes.

Xoca especialme­nt el relat protagonit­zat per Navas. “Hi ha moltes dones en molts països occidental­s que estan en la seva situació encara que no se’n parli”, diu Bofarull. L’actriu confessa que és una realitat “que coneixia poc” i que “en molts casos són dones repudiades perquè les acusen de no haver educat bé els seus fills”. I afegeix: “Partim d’una relació bona entre mare i fill, i és una cosa que no es veu a venir. A ella la trenca per dins quan desapareix i tot el que va descobrint. Potser és una mala persona, però és el teu fill, i l’estimes. Tant se val si ha fet la cosa més aberrant”, declara Navas, que espera que el film “remogui consciènci­es” .

Iman Ido, que encarna l’Arjin i es posa davant d’una càmera per primera vegada, va estar segrestada per l’EI dels 9 als 13 anys. Ara en té 17: “Em van maltractar, i estic traumatitz­ada. Sé que la gent em vol ajudar, però psicològic­ament tinc por. No estic bé”, diu amb la veu trencada. ●

Nora Navas encarna una infermera de Barcelona amb un fill que s’allista a les files de l’Estat Islàmic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain