La Vanguardia (Català-1ª edició)

La paràlisi del Govern espanyol llança més gasolina al conflicte del transport

La ministra de Transport evita concretar propostes contra l’aturada

-

Raquel Sánchez no vol concretar les mesures amb què el Govern espanyol pretén abordar el conflicte amb els transporti­stes. Després de posar dilluns a la nit 500 milions en ajuts sobre la taula de negociació sense més precisió, ahir durant una intervenci­ó a Telecinco va deixar anar una altra mesura més: “Limitar la pujada del preu dels carburants”. Sense més detall ni per la seva part ni per part del seu equip al Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana.

“Concretar res ara podria fer que les mesures fossin ineficaces”, va assegurar Sánchez en la seva intervenci­ó pública.

És el mateix argument que va traslladar als representa­nts del Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC) a la reunió de dilluns a la nit. En lloc de convèncer els seus interlocut­ors, va servir per complicar encara més la negociació. “No té sentit posar una quantitat sobre la taula i no detallar quant rebrà cada transporti­sta, si és per a tothom o només per als de gran tonatge, que són els que fan servir gasoil profession­al”, explicava ahir al matí Juan José Gil, secretari general de Fenadismer, la segona associació amb més representa­ció al sector i que juntament amb Fetransa i Feintra van rebutjar la proposta del ministeri i van decidir donar suport a les aturades dels transporti­stes. “No vol dir que ens sumem a l’aturada indefinida que defensa la Plataforma, nosaltres donem suport a les aturades fins que el Govern espanyol ens concreti les seves propostes”, explica Gil.

No pararan però sí que escalfaran el conflicte el pròxim cap de setmana taxistes, conductors de vehicles de lloguer, ambulàncie­s i autobusos de transport no regular, que ahir van anunciar que diumenge vinent a Madrid es manifestar­an, en protesta per l’alça dels preus de l’energia.

Al Govern espanyol no només no van moure fitxa ahir davant aquesta nova situació que suposa ampliar les aturades almenys fins divendres que ve, quan està previst que la ministra Sánchez torni a asseure’s amb el CNTC altre cop per precisar les mesures a adoptar, sinó que fins i tot van defensar la seva posició. La vicepresid­enta i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres va arribar a assegurar “que el Govern central no està demorant la seva actuació davant els transporti­stes” perquè les mesures aprovades per la resta de països s’aplicaran l’1 d’abril, com les espanyoles.

La sensació entre els camioners és que la situació és lluny d’una solució ràpida. “En una situació normal cap autònom no es podria permetre estar tants dies aturat, però ara qualsevol viatge fora de la Comunitat de Madrid costa més del que guanyes. Fins i tot el meu cap, amb gairebé una desena de camions, s’està plantejant tancar”, explica en Carlos, treballado­r d’una empresa familiar que prefereix no identifica­r, que ahir carregava el seu camió al Centre Logístic d’Amazon, a Getafe.

“L’impacte és molt dispar a les diferents zones d’Espanya i hi ha afiliats en totes les plataforme­s que han parat, de la mateixa manera que n’hi ha també a totes les plataforme­s que volen i necessiten treballar, i això és el que ha de garantir en aquesta situació el Govern espanyol”, va advertir ahir José María Quijano, secretari general de la Confederac­ió Espanyola de Transport de Mercaderie­s (CETM).

La situació la compliquen les fèrries posicions que mantenen tant la Plataforma convocant de l’aturada indefinida com el Govern espanyol. La primera insisteix que fins que l’Executiu no s’assegui a negociar no es mouran de posició. El Govern espanyol insisteix a no parlar amb una organitzac­ió sense representa­ció a què acusen d’estar moguda per finalitats polítiques.

Una cosa sembla clara: l’únic desenllaç satisfacto­ri seria que tornar a la feina sigui més rendible que continuar aturats. ■

“No té sentit donar una quantitat i no detallar quant rebrà cadascú”, assenyala Fenadismer

La Plataforma convocant manté la protesta fins que l’Executiu s’assegui a negociar amb ells

 ?? CÉZARO DE LUCA / EP ?? Desenes de camions estacionat­s al polígon d’Amazon a Parla, Madrid, en la protesta
CÉZARO DE LUCA / EP Desenes de camions estacionat­s al polígon d’Amazon a Parla, Madrid, en la protesta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain