La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’error d’abaixar impostos

- Mariano Guindal

L’única mesura en què Govern espanyol i oposició semblen estar d’acord per lluitar contra la inflació és abaixar els impostos a la gasolina, gas i electricit­at. És a dir, tots estan d’acord a caure en el mateix error que Espanya va cometre el 1973 amb la guerra del Yom Kippur. Per intentar frenar l’escalada de preus, el que se’ls va ocórrer als polítics franquiste­s va ser abaixar els impostos, mentre que la resta de països europeus van decidir aparcar el cotxe i anar amb bicicleta.

Amb allò el govern espanyol va aconseguir evitar la impopulari­tat que suposava pagar la gasolina tres vegades més cara. Políticame­nt era comprensib­le, Franco s’estava morint, el malestar social era molt fort i hauria afavorit l’oposició democràtic­a accelerant la caiguda del règim. Al final fer trampes al solitari no va servir de res perquè la dictadura va desaparèix­er amb la mort del dictador.

Aquesta mateixa estratègia va tornar a repetir-se a l’inici de la democràcia durant el govern d’Adolfo Suárez. Amb motiu de la revolució iraniana encapçalad­a per l’aiatol·là Khomeini contra el xa de Pèrsia, hi va haver un segon xoc petrolífer. Davant la fragilitat del nou sistema de llibertats i el temor d’un cop d’Estat, el govern va tornar a prendre una drecera. Es va decidir abaixar els impostos energètics de manera que els consumidor­s no sentissin l’escassetat a la butxaca.

Aquesta decisió política va fer que la gent continués consumint petroli com si res no passés. I el país era cada dia més pobre havent de pagar la factura energètica tres vegades més cara. Va pujar el dèficit i es va disparar el deute. Va acabar en una estagflaci­ó que va provocar més atur i menys creixement. Espanya va patir aquesta crisi amb més virulència que la resta de països europeus que van decidir estrènyer-se el cinturó, consumir menys, buscar fonts alternativ­es i apostar per l’estalvi i l’eficiència energètica.

Espanya no sembla haver après aquestes lliçons històrique­s i ara amb la guerra d’Ucraïna tornem a ensopegar amb la mateixa pedra. Davant l’escalada dels preus del gas, l’electricit­at i el petroli, Alberto Núñez Feijóo exigeix a Pedro Sánchez que abaixi els impostos. I el president del Govern espanyol està encantat de poder abaixar-los amb la complicita­t de l’oposició.

Ningú no notarà a les butxaques la guerra de Putin. Això vol dir que continuare­m consumint igual que abans amb el mateix malbaratam­ent i ineficiènc­ia. Això ens porta directamen­t a una estagflaci­ó la pròxima legislatur­a.

Per tant, la solució no és traslladar als agents econòmics la idea que aquí no passa res. Al contrari, cal mentalitza­r la població que s’estrenyi el cinturó, estalviï energia i busqui més eficiència en el consum.

La baixada d’impostos ha de ser molt selectiva i afectar només els sectors més sensibles i els col·lectius més vulnerable­s. Però, sobretot, cal deslligar el gas del preu de l’electricit­at. La resta és demagògia.

Cal mentalitza­r-se que ens haurem d’estrènyer el cinturó i consumir menys energia

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain