La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’empresaria­t demana al Govern un pla per reindustri­alitzar Catalunya

Foment, Pimec i l’Associació d’Enginyers lamenten la regressió del sector

- Madri GOa

L’empresaria­t català va apressar ahir les administra­cions públiques a executar un pla de recuperaci­ó industrial a Catalunya com a solució a la crisi de la pandèmia i la guerra d’Ucraïna.

“Hi ha molts plans sobre la taula, però no se n’executa cap. Necessitem actuar immediatam­ent, tenir una estratègia que acceleri el canvi industrial cap a la digitalitz­ació i la sostenibil­itat, i que prepari les empreses per a l’escassetat de recursos, energia i matèria primera”, va advertir Jordi Renom, president de l’Associació d’Enginyers Industrial­s de Catalunya al fòrum La necessària reindustri­alització de Barcelona Tribuna, organitzat per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius (AED) i La Vanguardia.

Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball, va posar èmfasi en la necessitat d’aplicar una política fiscal business friendly amb l’objectiu d’evitar les desigualta­ts entre l’empresaria­t de Catalunya i Madrid. El president de la patronal es va mostrar especialme­nt crític amb el pla energètic de la Generalita­t. El va qualificar de “gairebé impresenta­ble”, ja que és “insuficien­t” en la implantaci­ó d’energies renovables en la indústria. Des de la patronal Pimec, el president Josep González va reclamar un pla immediat al Govern per corregir una situació que, segons els seus càlculs, s’ha anat degradant les últimes dècades. “El 2000, la indústria aportava un 27% del valor agregat brut català, i el 2019 la seva contribuci­ó es va reduir a un 19,5%”, va lamentar González, que va atribuir el descens a la deslocalit­zació de les fàbriques en països low-cost, així com a les polítiques fiscals desfavorab­les i al desinterès dels inversors locals a l’hora d’apostar pel sector. “Ens hem quedat massa tranquils, i amb la pandèmia i la guerra veiem la dependènci­a que tenim de països estrangers. Cal un pla del Govern per incentivar les fusions entre empreses, millorar la fiscalitat i la continuïta­t de l’empresa familiar. També hem de fomentar el talent impulsant la Formació Profession­al”.

L’arribada dels fons europeus de recuperaci­ó Next Generation es va veure com una oportunita­t per accelerar el canvi industrial cap a la sostenibil­itat i la digitalitz­ació. Tot i això, tant Pimec com Foment van afirmar que la gestió governamen­tal està sent opaca. Van advertir que els ajuts poden acabar deixant de banda a petites i mitjanes empreses.

En tot cas, entre els conferenci­ants hi va haver consens en la necessitat de focalitzar esforços públics i privats en la reindustri­alització i el creixement sostenible. Miquel Roca, president de la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, va dir que aquest objectiu només es pot aconseguir des de les complicita­ts dels diferents agents econòmics i socials i no pas des de la conflictiv­itat, que està a l’ordre del dia. ●

“La indústria ha passat d’aportar un 27% a un 19,5% del VAB en 20 anys”, assegura González

 ?? VEV ND’SEPA ?? Josep González, Jordi Renom, Miquel Roca, Enric Sierra i Josep Sánchez Llibre al Palau Macaya
VEV ND’SEPA Josep González, Jordi Renom, Miquel Roca, Enric Sierra i Josep Sánchez Llibre al Palau Macaya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain