La Vanguardia (Català-1ª edició)

Norwegian creix de nou al Prat després de tancar la seva base

“No descartem reobrir a Barcelona”, diu el conseller delegat

-

Norwegian torna a créixer al Prat després de tancar la seva base ara fa gairebé un any, un moviment que va sacsejar l’aeroport en plena crisi de la covid i amb el debat sobre l’ampliació obert. La companyia noruega havia tingut un paper destacat en l’arribada de turisme a Espanya els últims anys impulsant els vols interconti­nentals des de Barcelona, però alguns problemes de negoci interns, sumats a la pandèmia, la van deixar a punt de la fallida.

Després d’un contundent procés de reestructu­ració, ajuts públics i un ERO que es va tancar amb l’acomiadame­nt d’un 65% de la plantilla a Espanya –els seus aproximada­ment 1.300 treballado­rs van estar en ERTO més d’un any, amb les consegüent­s exoneracio­ns fiscals per a la companyia–, ara Norwegian preveu recuperar activitat al país aquest estiu. L’aeroport de Barcelona apareix com la tercera destinació espanyola amb més demanda per a l’aerolínia, afirma el seu nou conseller delegat, Geir Karlsen, en conversa amb aquest diari.

Karlsen va assumir al juny les regnes de la nova Norwegian, una companyia aèria que ara és més petita –ha passat d’operar 150 avions als 60 actuals– i que ha abandonat els vols transoceàn­ics.

“Tancar la base de l’aeroport de Barcelona va ser una decisió difícil, però era inevitable perquè vam decidir abandonar el llarg radi com a companyia”, explica Karlsen, de visita aquesta setmana a les oficines de Norwegian a Cornellà de Llobregat. Les bases de Màlaga i Alacant, en canvi, s’han mantingut. “Estan centrades en els vols amb Escandinàv­ia, el centre del nostre negoci ara: molts ciutadans dels països nòrdics tenen segones residèncie­s allà”, afegeix.

Malgrat la pujada del preu del combustibl­e –“els bitllets d’avió seran més cars aquest estiu”, avisa– i la guerra a Ucraïna, la demanda per viatjar a Espanya continua sent alta. “Serà el nostre mercat principal aquest estiu”, assegura el conseller delegat, que ha aconseguit tancar l’últim exercici fiscal amb beneficis.

En total, Norwegian oferirà 40 rutes entre els països nòrdics i Espanya davant les 28 de l’estiu passat, de les quals sis tindran destinació a Barcelona. Això suposa uns 16.000 vols a la temporada, amb tres milions de places i 70 avions. En aquests moments ocupa 236 tripulants a Espanya, més 193 persones en handling. Reobriran la base de Barcelona? “De moment no, tot i que tampoc no ho descartem; ho podríem reconsider­ar si el trànsit torna” a nivells prepandèmi­a, diu Geir Karlsen. No seria, en tot cas, “un procés complicat”. ●

“Tancar la base de l’aeroport de Barcelona va ser difícil però inevitable”, afirma Geir Karlsen

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El conseller delegat de Norwegian, Geir Karlsen, aquesta setmana a les oficines de Barcelona
MANÉ ESPINOSA El conseller delegat de Norwegian, Geir Karlsen, aquesta setmana a les oficines de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain