La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Congrés aprova l’exempció fiscal per als orfes de Germanwing­s

-

El Congrés dels Diputats va aprovar ahir, per unanimitat, una moció impulsada per JuntsxCat que insta que hi hagi una exempció fiscal de les beques que reben els fills dels morts en l’accident aeri de l’avió de Germanwing­s el 2015. Precisamen­t ahir va fer set anys de la tragèdia. Com es recordarà, l’avió que cobria el vol GWI9525 entre Barcelona i Düsseldorf es va estavellar als Alps i van morir 150 persones, 47 d’origen espanyol. Les autoritats franceses i alemanyes van considerar que l’accident el va provocar deliberada­ment el copilot.

La moció del Congrés preveu que es tornin els impostos pagats aquests anys per les famílies per les beques dels orfes de l’accident que va arbitrar la companyia Lufthansa, de què era filial Germanwing­s. La moció ha rebut 326 vots a favor, cap en contra i cap abstenció.

El debat sobre la proposta ja es va fer dimarts i tots els grups van expressar el seu suport. També la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, es va comprometr­e, la setmana passada, a resoldre aquesta qüestió abans de la campanya de la renda d’aquest any.

Dimarts, diferents diputats es van disculpar davant els representa­nts dels afectats, que eren al Congrés, perquè aquesta qüestió s’hagi allargat tants anys.

La diputada de JxCat, Míriam Nogueras, va dir que els afectats “han de poder tancar una carpeta que fa massa temps que és oberta”.

Montero va assenyalar que el Govern central impulsarà una norma que modificarà la llei de l’IRPF per aplicar l’exempció fiscal a les beques i que a més, aquesta pròxima campanya de la renda, ja es tornaran als afectats els imports que s’han cobrat aquests anys.

Això va ser corroborat per la presidenta de l’associació d’afectats, Lourdes Bonet, que va indicar que així l’hi va comunicar la ministra. “El punt a què hem arribat ja no té retorn”, va afirmar. Bonet va expressar la satisfacci­ó perquè l’acord del Congrés hagi estat unànime. Les beques són d’un

Aquest mateix any, les famílies rebran el reemborsam­ent dels impostos que han pagat pels ajuts en anys anteriors

fons de cinc milions d’euros creat per Lufthansa i les companyies d’asseguranc­es per finançar els estudis dels orfes de la tragèdia, entre ells, 54 d’origen espanyol.

Bonet va indicar que ahir va ser un dia trist per a les famílies dels que van perdre persones estimades a l’accident. Diferents afectats van recordar dimecres les víctimes a l’Aeroport de Barcelona-El Prat. Es va fer una ofrena floral al monòlit en record de les víctimes a la terminal T2. ●

 ?? REDear orMOerEO H rME ?? Lourdes Bonet
REDear orMOerEO H rME Lourdes Bonet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain