La Vanguardia (Català-1ª edició)

Llum verda molt gruada

- Jordi Juan Director

Brussel·les va donar oxigen ahir a Pedro Sánchez quan més ho necessitav­a i li ha donat llum verda perquè redueixi el preu del gas. El Consell Europeu va reconèixer la singularit­at de la península Ibèrica, i tant Espanya com Portugal podran començar a adoptar “mesures excepciona­ls i temporals” per abaratir els costos de l’energia. Era el que el president espanyol demanava a la Comissió Europea des del juny de l’any passat, quan els preus van començar a incrementa­r-se. La croada iniciada pel president espanyol amb altres països europeus afectats, especialme­nt Portugal, ha donat finalment els fruits i pot ser l’inici del final del malson que viuen avui milers de ciutadans espanyols.

El plantejame­nt acordat ahir consistirà a establir un topall de referència en el preu del gas que permetrà abaixar el de l’electricit­at. També planteja compres conjuntes de gas entre diferents països i abordar la reforma del mercat energètic en l’ excepciona­litat dela península Ibèrica. Sánchez nova donar gaires més detalls, perquè la concreció de les mesures han de ser abordades ara pel Govern central i enviades a la CE per a la seva aprovació definitiva.

En resum, un bon dia per a Sánchez, acostumat a patir com pocs per aconseguir els seus objectius, encara que sigui sempre al límit. El president arribava tocat a la cita de Brussel·les. La seva situació no podia ser pitjor: malestar generalitz­at per la ciutadania pels alts preus de l’energia; protestes i aturades del transport, que afectava l’abastament normal de la població; distanciam­ent de les formacions que li donen suport parlamenta­ri pel que considerav­en indecisió i paràlisi per afrontar tots els problemes esmentats... I s’hi sumava també la polèmica decisió de donar suport a l’estratègia del Marroc al Sàhara. Massa fronts oberts.

Sánchez ha visitat en vuit dies Eslovàquia, Romania, Itàlia, Alemanya, França i Bèlgica i s’ ha vist també am bels mandataris de Croàcia, Portugal, Grècia i Irlanda. Li h adonat temps d’ anar al Congrés a la sessió de control i de visitar Ceuta i

Melilla. Tot en vuit dies. L’ aposta del tot o res a Brussel·les ha estat costosa i arriscada. Però li ha sortit bé. Ara el que toca és encertar les mesures i aplicarles de la manera més ràpida possible.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain