La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’ambaixada russa a Itàlia denuncia ‘La Stampa’ per un article sobre Putin

-

L’ambaixador rus a Itàlia, Serguei Razov, es va personar ahir davant la Fiscalia de Roma per querellar-se contra el diari italià La Stampa per un article d’opinió del reconegut correspons­al de guerra Domenico Quirico on l’autor reflexiona­va sobre si la idea d’assassinar el president rus, Vladímir Putin, era o no era moral.

“En el titular es considera el possible assassinat de Putin i això està fora de l’ètica, la moral i el periodisme; demano a la magistratu­ra italiana que examini aquest cas, confio en la justícia d’aquest país”, va assegurar Razov davant els mitjans italians, tot al·legant que el diari ha incorregut en els delictes d’apologia del delicte i instigació criminal.

L’article, publicat el passat 22 de març, tenia aquest titular: “Guerra Ucraïna-Rússia: si assassinar Putin és l’única via de sortida” i entre altres coses deia que “el pla número u de Biden, de l’Otan i fins i tot dels europeus és només un: que algú a Moscou assassini Putin i ens alliberi d’aquesta càrrega”. Tot i això, l’experiment­at periodista –segrestat a Líbia i a Síria– acaba l’article escrivint: “Estem segurs que l’eliminació violenta del tirà no provocaria un caos pitjor encara? Només podem ser pessimiste­s”.

Quirico ha suggerit a l’ambaixador contractar un traductor millor perquè a la peça subratllav­a que la idea d’assassinar a Putin “és immoral” i “portaria a un caos més gran”. El director de La Stampa, Massimo Giannini, ha rebutjat acceptar “lliçons” d’un país com Rússia, “guiat per un autòcrata que al seu territori tanca diaris i ràdios, no podem dir que assassini, però segurament això està passant, periodiste­s contraris al règim, i arriba al resultat d’empresonar oligarques o dissidents”.

La Stampa ha rebut el suport de diversos polítics italians com el secretari general del Partit Demòcrata, Enrico Letta, o el ministre d’Exteriors, Luigi Di Maio, que va advertir a Moscou que a Itàlia “la llibertat de premsa és intocable”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain