La Vanguardia (Català-1ª edició)

Finlàndia suspèn l’últim tren que unia la Unió Europea amb Rússia

-

La companyia ferroviàri­a de Finlàndia va anunciar ahir la interrupci­ó del trànsit a la línia que uneix Sant Petersburg i Hèlsinki, per la qual circulaven els últims trens que permetien als ciutadans russos arribar fins a territori de la Unió Europea.

L’últim tren Allegro procedent de Rússia arribarà a la capital finlandesa diumenge, va assegurar l’operador nacional VR.

Malgrat les sancions europees contra Moscou després de la invasió d’Ucraïna i el tancament de la majoria de les connexions aèries i terrestres, la connexió s’havia mantingut per permetre als ciutadans finlandeso­s o russos –les úniques nacionalit­ats autoritzad­es a embarcar– sortir de Rússia.

“Fins ara, hem continuat amb el servei Allegro d’acord amb les recomanaci­ons oficials, per tal de garantir la tornada dels finlandeso­s a Finlàndia”, va explicar Topi Simola, vicepresid­ent de VR, en un comunicat a la premsa.

Ara, el Govern finlandès creu que s’ha donat prou temps als qui volguessin tornar i que “operar el servei ja no és apropiat” ateses les sancions contra Rússia.

Els trens, plens durant molt de temps en les primeres setmanes després de la invasió d’Ucraïna, amb una mitjana d’uns 700 passatgers al dia, han mostrat taxes d’ocupació més normals els últims dies, entorn d’un 60%, segons VR.

L’Allegro va estar suspès durant mesos a causa de les restriccio­ns de viatge per la pandèmia i va tornar a circular al desembre, quan va millorar la situació epidemiolò­gica, amb dos trens diaris en cada sentit.

Malgrat la falta d’estadístiq­ues oficials, se sap que milers de ciutadans han abandonat el país després de la invasió a Ucraïna, en particular cap a Turquia.

Finlàndia també era una ruta freqüent, però només els russos que ja tenien un visat europeu Schengen i una vacuna contra la covid reconeguda per la Unió Europea podien pujar al tren Allegro. Ara, només podran accedir al país amb automòbil particular.

Una connexió de tren amb 100 trens per mes també connecta l’enclavamen­t rus de Kaliningra­d amb la resta de Rússia a través del territori de la UE (passa per Lituània), però els ciutadans russos en trànsit no poden baixar quan s’atura a Vílnius. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain