La Vanguardia (Català-1ª edició)

Biden s’aboca a l’ajuda a Polònia després de convertir-la en aliat estratègic

El líder dels EUA reafirma al terreny el compromís de protegir el país de l’est

- Sashington. Correspons­al

La guerra a Ucraïna i el suport dels Estats Units han transforma­t de mig a mig la situació de Polònia dins de la Unió Europea i del bloc occidental contra Rússia. De membre problemàti­c, i fins i tot deslleial, del club comunitari, així com de país poc fiable per a Washington mateix, la nació governada per l’ultraconse­rvador partit Dret i Justícia ha passat a convertir-se en aliat estratègic dels EUA, així com en integrant clau de l’OTAN i, per tant, en soci gairebé intocable de la resta d’Europa. El president Joe Biden va reafirmar ahir sobre el terreny, a la primera jornada del seu viatge de dos dies a Polònia, el compromís de protecció i ajuda a la nació aliada que més compromesa es veu, tant per la guerra al país veí com per la crisi dels refugiats ucraïnesos.

Biden va començar el seu periple polonès a Rzeszów-Jasionka, a uns cent quilòmetre­s o una hora de cotxe de la frontera amb Ucraïna. Després de rebre informació de primera mà sobre la resposta humanitàri­a desplegada per respondre al continu flux de refugiats que fugen d’Ucraïna i per ajudar els civils que es refugien dels atacs russos dins del país envaït, Biden va visitar els membres de la 82a Divisió Aerotransp­ortada de l’Exèrcit dels EUA, destinats a Rzeszów. Es tracta de l’última formació militar dels Estats Units que va sortir de l’Afganistan l’agost passat.

“Soc a Polònia per conèixer la situació humanitàri­a i, francament, em sento una mica decebut per no poder creuar la frontera i donar un cop d’ull al que està passant a Ucraïna”, va afirmar el mandatari al centre de convencion­s pròxim a l’aeroport de Rzeszów, que allotja els militars dels Estats Units. “No em deixen passar a Ucraïna, i suposo que és comprensib­le”, va afegir per referir-se a les raons de seguretat que van decidir al seu equip descartar el salt al territori ocupat per les forces de Vladímir Putin.

Després de passar per la perruqueri­a de la Divisió i saludar els soldats que s’hi tallaven el cabells, Biden va entrar al menjador on els paracaigud­istes del grup estaven acabant de dinar pizza a llargues taules. El president els va dirigir un petit i distès discurs d’agraïment, amb record al seu fill mort Beau i a la trobada que va tenir amb ell quan estava destinat com militar a Bagdad. El visitant es va asseure amb els soldats i va agafar un bon tros de pizza de pepperoni amb xilis de Jalapa, la picor dels quals li va fer saltar les llàgrimes. “Vostès són la millor força de combat del món i no és una exageració”, els va dir als soldats.

El president polonès, Andrzej Duda, es va unir a Biden per a una sessió informativ­a amb experts humanitari­s. Duda va arribar tard per un “problema mecànic” que el va obligar a canviar d’avió al seu viatge des de Varsòvia. La desviació va donar un bon ensurt a molts dins de Polònia. Una vegada reunit amb el seu visitant, Duda va assegurar que ell i els seus compatriot­es reben com a “convidats” els refugiats que –fins ara són 2,2 milions– els arriben de continu des d’Ucraïna. “Són els nostres germans i veïns, avui en una situació molt difícil”, va afegir.

Biden va comparar la gosadia dels ocupats amb la mostrada pels manifestan­ts xinesos que es van rebel·lar contra el règim el 1989. “Quan veus una dona de 30 anys davant un tanc amb una arma... És com a la plaça de Tiananmen!”, va exclamar.

“El més important que podem fer”, va afegir quna va adreçarse al seu amfitrió, “és mantenir la unitat de les democràcie­s a la nostra determinac­ió i esforços davant la devastació provocada per un home que crec que és un criminal de guerra”.

Després d’haver-se compromès a Brussel·les a rebre als EUA 100.000 refugiats, així

“Hem de mantenir la unitat davant la devastació causada per aquest criminal de guerra”, afirma Biden

El president dels EUA compara la gosadia dels ucraïnesos amb la dels xinesos que es van alçar a Tiananmen

com de destinar una nova ajuda de mil milions de dòlars per assistir-los a la seva sortida del país, Biden va reiterar el compromís que la nació que governa sigui “una peça clau” en l’assistènci­a humanitàri­a i la reubicació d’aquestes persones.

Al terreny militar, i tal com va avançar l’assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, el president dels Estats Units va informar a Duda dels “plans de contingènc­ia” que el seu equip prepara per si Rússia decideixi atacar qualsevol punt del territori de l’OTAN. Tal com ha repetit fins a cansar-se, els EUA i la mateixa Aliança Atlàntica “defensaran cada polzada” d’aquet territori, i aquest va ser l’altre missatge que va voler transmetre directamen­t a Polònia. ●

 ?? EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS ?? Biden es deixa fer una foto mentre menja pizza amb soldats dels Estats Units a Polònia
EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS Biden es deixa fer una foto mentre menja pizza amb soldats dels Estats Units a Polònia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain