La Vanguardia (Català-1ª edició)

França augmenta la dissuasió nuclear al mar i prova amb èxit un míssil

Silenci oficial sobre el suposat desplegame­nt de fins a tres submarins atòmics

-

Emmanuel Macron aposta per la diplomàcia per frenar la guerra a Ucraïna, i és el principal interlocut­or occidental de Vladímir Putin. Això no impedeix, tot i això, que davant les amenaces russes faci servir armes nuclears, França exhibeixi el seu propi arsenal atòmic, la force de frappe, heretada del general De Gaulle.

La premsa francesa s’ha fet ressò durant els últims dies de la inusual activitat dels submarins que acull la ultrasecre­ta base d’Île Longue, al sud de Brest, a Bretanya. L’origen de la notícia va ser el diari bretó Le Télégramme i el setmanari Air & Cosmos. Fins a tres submarins llançadors de míssils nuclears interconti­nentals (SNLE) haurien estat al mar, alhora, des que va començar la guerra d’Ucraïna. Això no passava des d’abans de la caiguda del mur de Berlín, el 1989. Normalment és només un el que patrulla, per assegurar la capacitat de resposta davant un atac, un altre està en alerta, però al port, i els altres dos es troben en període de mantenimen­t.

El ministeri de Defensa no confirma ni desmenteix mai aquestes informacio­ns. “Des de fa 50 anys, la guàrdia al mar està assegurada per un SNLE –va declarar a La Vanguardia, per correu electrònic, un portaveu de la Marina. Més enllà d’això no podem comentar els moviments dels nostres submarins”.

“Sabem que és cert; la nostra font és molt sòlida”, assegura Stéphane Jezequel, el periodista de Le Télégramme que va donar la primícia. Tot i el secretisme que envolta la base, a Brest és possible esbrinar quan torna o salpa un submarí, gràcies a les famílies de les tripulacio­ns, els pescadors i altres fonts. L’únic dubte, avui, és si en aquest moment n’hi ha dos o tres de submergibl­es al mar.

França disposa de quatre SNLE. La flota es denomina Força Oceànica Estratègic­a. Tenen noms contundent­s. Són, per ordre d’antiguitat, Le Triomphant, Le Téméraire, Le Vigilant i Le Terrible. El primer va entrar en servei el 1997. L’últim, el 2010.

Cada submarí porta 16 míssils balístics, amb 6 ogives nuclears cada un. El seu abast és d’uns 10.000 quilòmetre­s. Això significa que el submarí, normalment posicionat a l’Àrtic, pot assolir qualsevol objectiu a l’hemisferi nord en un màxim de vint minuts. La potència destructor­a d’un sol submarí equival a 600 bombes com la d’Hiroshima. El cost de cada míssil és secret, però es possible que la xifra sigui de 120 milions d’euros.

Els actuals SNLE tenen 138 metres d’eslora i 12,5 metres de mànega. Desplacen 14.300 tones. La seva tripulació està composta per 110 persones. Hi ha dues tripulacio­ns completes disponible­s, una amb uniforme blau, i una altra, vermell. La base d’Île Longue poques vegades pot visitar-se. Ni tan sols ho fan els militars i diplomàtic­s de països aliats.

Si el nombre de submarins al mar és una informació secreta, no ho ha estat el recent assaig, dimecres, del míssil nuclear aire-terra ASMPA, d’abast intermedi. El míssil, amb un radi d’acció de 500 quilòmetre­s, va ser llançat des d’un caça bombarder Rafale que havia enlairat de la base aèria 120 de Cazaux, al sud-oest de Bordeus. Segons el ministeri de Defensa, aquesta prova –feta, òbviament, sense càrrega atòmica– va ser un èxit. El míssil, produït pel consorci MBDA, té un cost estimat de 15 milions d’euros per unitat. La prova satisfactò­ria és un requisit per a la seva fabricació industrial i l’entrada en servei a les Forces Aèries Estratègiq­ues, tant al seu component de l’Exèrcit de l’Aire com de la Marina.

A la doctrina militar francesa, el míssil ASMPA, amb una potència vint vegades superior a la bomba d’Hiroshima, està considerat “d’últim avís” en cas de conflicte, l’advertènci­a final a un potencial enemic abans de disparar la devastador­a salva de míssils des dels submarins. Els avions capaços de disparar els ASMPA es poden enlairar des de bases a terra i també des del portaavion­s nuclear Charles de Gaulle. ●

Els 16 míssils de cada submarí acumulen una potència equivalent a 600 bombes d’Hiroshima

El míssil ASMPA, provat fa uns quants dies, és considerat “d’últim avís” en cas de conflicte

 ?? CANOVAS ALVARO / GETTY ?? Una imatge del portaavion­s Charles de Gaulle, el gran aparador de l’Armada francesa, al mar d’Oman
CANOVAS ALVARO / GETTY Una imatge del portaavion­s Charles de Gaulle, el gran aparador de l’Armada francesa, al mar d’Oman

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain