La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez encarrila el seu pla anticrisi després d’una dura pugna a Brussel·les

Bolaños contactarà amb els grups aquest cap de setmana per acordar les mesures

-

“Serà un debat molt intens, però ha arribat el moment de prendre decisions”, van pronostica­r a la Moncloa. Amb el poderós vent alemany i holandès en contra, Pedro Sánchez va arribar ahir a la crucial reunió del Consell Europeu a Brussel·les disposat a lluitar per poder aconseguir una rebaixa “substancia­l i urgent” dels “desorbitat­s” preus de l’energia. I després de més de set hores de dures negociacio­ns, va poder cantar victòria davant el “tractament especial” atorgat a l’“excepció ibèrica”, que permetrà a Espanya i Portugal adoptar mesures excepciona­ls i immediates per poder abaixar els preus de la llum, el gas i els carburants.

“Objectiu complert”, va resoldre Sánchez. “Per fi es reconeix l’excepció i la singularit­at ibèrica en la política energètica europea, cosa que ens donarà més eines per poder respondre a la crisi de l’energia”, va assegurar. A la Moncloa, eufòrics, van destacar que el president del Govern espanyol va fer història.

L’aposta era de molt alt risc polític per a Sánchez, perquè de l’adopció d’aquesta mesura immediata en la cimera europea, malgrat les resistènci­es d’Alemanya o els Països Baixos a tot intervenci­onisme als mercats, en depèn l’abast de les mesures que formaran el pla anticrisi per a Espanya que el Consell de Ministres aprovarà dimarts que ve.

El pronòstic de la Moncloa es va complir àmpliament. La reunió, a més de tècnicamen­t molt complexa, va ser molt dura. Sánchez “hi està posant el coll”, assegurave­n al seu equip, a mesura que avançava la tarda a la recerca d’unes conclusion­s molt difícils de consensuar. “S’està trencant la cara”, insistien. A mitja tarda, el mandatari espanyol va forçar una nova aturada en la cimera. “Prendré l’aire una estona!”, va al·legar. Fonts de la delegació espanyola van negar, però, que el president s’hagués enfurismat, però així va fer notar el seu disgust perquè es filtrés la presumpta disposició a vetar les conclusion­s de la cime

“Objectiu complert”, celebra el president davant l’“excepció ibèrica” per afrontar la crisi energètica

ra. “No està enfadat, la seva posició és ferma i constructi­va”, van assegurar al seu equip. L’aturada hauria estat, per tant, un simple respir mentre continuave­n passant les hores i s’abordava un nou esborrany de conclusion­s. El mateix Sánchez va reconèixer després que “en cap moment” va amenaçar de vetar les conclusion­s de la cimera. Però sí que va admetre les tensions sofertes, que no va voler revelar: “El que passa al Consell, es queda al Consell”, va dir de broma.

Una vegada hi va haver fumata blanca a Brussel·les, la previsió del Govern espanyol és ara accelerar els treballs per definir l’“ampli paquet” de mesures que s’inclouran al pla de resposta a les conseqüènc­ies econòmique­s de la guerra a Ucraïna, que el Consell de Ministres aprovarà dimarts. Sánchez demana assolir un “gran acord de país” amb una àmplia majoria de grups parlamenta­ris, de tal manera que aquest pla anticrisi no es vegi en risc per rebre la convalidac­ió al Congrés d’aquí un mes.

El ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, ja va pilotar una

L’acord europeu dotarà el Govern espanyol de “més eines” per intentar aturar l’espiral de preus

El ministre Bolaños telefonarà ara als portaveus parlamenta­ris per consensuar propostes

primera ronda de contactes amb tots els grups parlamenta­ris tret de la ultradreta de Vox, amb les tres vicepresid­entes –Nadia Calviño, Yolanda Díaz i Teresa Ribera–, per obtenir les seves propostes i opinions, si bé encara sense poder oferir mesures concretes, en espera de les conclusion­s de la cimera europea.

Una vegada resolta la negociació a Brussel·les, Bolaños té previst telefonar durant aquest cap de setmana als portaveus dels grups parlamenta­ris, per provar de consensuar unes mesures que pretenen aconseguir una rebaixa notable i immediata dels preus de la llum, el gas i els carburants.

El mateix Sánchez podrà començar a desgranar algunes d’aquestes mesures de xoc en una conferènci­a que protagonit­zarà dilluns que ve. L’endemà, dimarts, el Consell de Ministres aprovarà el reial decret llei amb el conjunt de plans específics per als sectors més afectats per l’espiral alcista dels preus de l’energia, així com per al conjunt de la ciutadania. I l’endemà, dimecres, el president del Govern compareixe­rà al Congrés per detallar el pla anticrisi i demanar un ampli suport. ●

 ?? VALERIA MONGELLI / BLOOMBERG ?? El president del Govern conversa amb els seus homòlegs grec i xipriota al Consell Europeu
VALERIA MONGELLI / BLOOMBERG El president del Govern conversa amb els seus homòlegs grec i xipriota al Consell Europeu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain