La Vanguardia (Català-1ª edició)

El col·lapse de la foto

- Toni Aira

El passat no s’oblida, però el passat se supera. És això o recaure-hi regularmen­t. Els partits independen­tistes a Catalunya corren aquest risc, i fan present continu de les seves topades històrique­s. Dues fotos d’aquesta setmana hi han insistit. Perquè, sense feina prèvia i que la justifiqui, una foto no vol dir res o pot venir a projectar tot el contrari del que es pretén.

Per als qui han votat opcions independen­tistes, el més desesperan­t de tot és que es parla molt de la picabarall­a “entre els partits de govern”, però s’assumeix, com si res, que ja és morta la majoria d’investidur­a. Llavors la CUP va ser l’accelerado­r que ERC necessitav­a per fer Pere Aragonès president. Ara fa mesos que sembla que ni els uns ni els altres se’n recordin. Ni d’aquell vot ni dels acords i les fites polítiques que es van comprometr­e a assolir a canvi.

I Junts vol i dol. Ser o no ser. El partit Hamlet de Catalunya. Té actius que treballen per la llengua al Parlament, però també hi orbiten asteroides que fan soroll. Per exemple, quan des del grup parlamenta­ri s’acorda un text per parar el cop de la ingerència judicial amb el català a l’escola i cert entorn arrufa el nas. Llavors transmeten imatge de massa anades i tornades. També per la pressió a les xarxes. I aquí s’hi haurien de mirar molt. Una cosa és ser-hi.

L’altra, viure-hi. I una ja del tot innecessàr­ia, ofegar-s’hi en clau de got d’aigua.

Així, entre els uns i els altres, les fotos naufraguen. Fotos de teòrica unitat amb un partit fent-s’hi una selfie, sol, a les escales del Parlament. Fotos de teòrics pactes de consens que no sobreviuen l’estona que han trigat a ser penjades a Twitter. Fotos que són pura escenograf­ia fallida i contraprod­uent.

¿I si la intenció de forçar aquestes estampes absurdes fos precisamen­t cansar (i per tant desmobilit­zar) una part del mateix electorat indepe? N’hi ha que ho sospiten. Igual com en el partit de Carles Puigdemont intueixen de fa temps que ERC vol forçar-los a marxar del Govern. Uns quants amb poder a Junts no n’han descartat l’opció. De moment, però, s’hi imposen els que no tenen ganes de regalar aquest moment als d’Aragonès. Massa esforços han posat a mirar de reconstrui­r una imatge de partit de govern.

A ERC els pot dir fins i tot Vox que han renunciat a l’independen­tisme i que practiquen l’absentisme ideològic. L’aposta per eixamplar la seva base electoral a l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona saben que els costarà vots a la resta del país. Però Esquerra té tres coses que a Junts li manquen: una línia estratègic­a clara, un candidat segur i aliats alternatiu­s.

Així senten que poden anar forçant fotos, fins i tot de lesives. Malgrat que potser no han calculat prou que el col·lapse d’aquesta estratègia podria acabar enlairant el PSC encara més en uns propers comicis. Qui sap si fins i tot dur-lo a liderar el Govern. Va ser així no fa tant de temps. Un passat que alguns obliden i on potser recauran.

A Junts intueixen de fa temps que ERC vol forçar-los a marxar del Govern

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain