La Vanguardia (Català-1ª edició)

El poder judicial confia que Feijóo posi fre al col·lapse de la justícia

El futur president del PP té a les mans desbloquej­ar la renovació del CGPJ

- CARLOTA GUINDAL

El poder judicial, amb el Tribunal Suprem al capdavant, confia que l’arribada d’Alberto Núñez Feijóo a la presidènci­a del Partit Popular posi fi al col·lapse que viu la justícia pel bloqueig del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) des de fa més de tres anys. Les conseqüènc­ies i derivades per una falta d’acord entre el PSOE i el PP han generat un desgast de la justícia que alguns ja qualifique­n d’insostenib­le.

El 2 d’abril Feijóo serà proclamat nou president del PP, en substituci­ó de Pablo Casado, i una de les primeres decisions que haurà de prendre serà si manté el ferri bloqueig defensat pel seu antecessor o, al contrari, aixeca la mà i busca una altra estratègia. Fonts de l’actual Consell creuen que el president de la Xunta buscarà presentar-se davant l’opinió pública com un home d’Estat, en defensa dels pactes constituci­onals, i per tant arribarà a un acord.

Casado s’havia instal·lat en el no feia més de tres anys, sota la premissa que el Govern central havia de modificar abans la llei perquè fossin els jutges els qui elegissin els vocals del Consell en comptes del Parlament. Fonts pròximes a les negociacio­ns entre les dues formacions aposten perquè Feijóo accepti que primer hi hagi una renovació per deixar d’incomplir el mandat constituci­onal que estableix un període de cinc anys per cada mandat. I seria, amb l’òrgan renovat, quan es podria intentar arribar a un pacte amb els socialiste­s. De totes maneres, aquestes mateixes fonts reconeixen que per a Casado cada vegada era més insostenib­le mantenir el bloqueig.

Arran de la seva posició, el PSOE i Unides Podem van aprovar una reforma de la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) que impedeix a l’òrgan dels jutges, que actualment presideix Carlos Lesmes, fer nomenament­s de la carrera judicial mentre estigui en funcions. L’objectiu de la reforma legislativ­a era pressionar el PP perquè s’avingués a desbloquej­ar la situació. Tot i això, aquesta maniobra és la que ha agreujat el col·lapse real de la justícia. En el cas del Suprem, ja s’ha alertat que aquest any es dictaran fins a 1.000 sentències menys per la falta de magistrats –fins a un 20% menys–, ja que no s’han renovat places per jubilació o mort.

De fet, l’Alt Tribunal ja va deixar constància en un informe del risc de col·lapse en què està. A això s’afegeix que no han rebut el suport que esperaven del Ministeri de Justícia per alleujar la situació.

I no s’acaba aquí. El Tribunal Constituci­onal es trobarà els pròxims mesos en un dilema que haurà d’afrontar si ningú no hi posa solució abans. Al juny cal renovar quatre dels magistrats del tribunal de garanties, però després de l’última reforma el CGPJ no podrà fer els dos nomenament­s que li correspone­n –els altres dos els proposa el Govern central–. La reforma està recorregud­a davant el TC, que intervindr­à si no s’arriba a una solució abans.

Segons fonts del Constituci­onal consultade­s per La Vanguardia, si el CGPJ no es renova abans del maig o no hi ha una modificaci­ó de la reforma, el tribunal pretén portar al ple el recurs d’inconstitu­cionalitat per definir si aquesta modificaci­ó, que impedeix a l’òrgan dels jutges fer nomenament­s, és parcialmen­t inconstitu­cional pel que fa als nomenament­s de magistrats del TC, ja que és una cosa que està recollida a la Constituci­ó. El tribunal haurà d’aclarir si una norma legal pot prohibir un mandat constituci­onal. En cas de declarar la inconstitu­cionalitat de part de la norma, deixaria via lliure perquè es poguessin fer els nomenament­s a temps.

Si finalment el Consell no pogués dur a terme al juny els seus dos nomenament­s per culpa de la reforma, un sector judicial afirma que el Govern espanyol tampoc no podria nomenar els seus, perquè, segons marca la Constituci­ó, els nomenament­s s’han de fer en un bloc de quatre.

Això, al seu torn, impediria un canvi en la correlació de forces al si del tribunal per passar de majoria conservado­ra a progressis­ta, en un moment en què estan pendents diversos recursos d’inconstitu­cionalitat contra lleis aprovades per l’Executiu de Pedro Sánchez.

En tot cas, la via més senzilla seria que el PSOE i el PP aconseguis­sin un acord per a la renovació, i per això s’espera que Fei

El Suprem ja ha alertat dels greus riscos per al tribunal si no es renova l’òrgan de govern

El Constituci­onal es planteja estudiar el recurs contra la reforma de la LOPJ si no hi ha acord

PSOE i UP valoren tornar a canviar la llei per permetre al Consell caducat nomenar jutges del TC

jóo aixequi la bandera abans del juliol.

Fonts pròximes a la negociació veien una finestra oberta perquè el PP trenqués el bloqueig després de les eleccions de Castella i Lleó. Com que el PP no va obtenir uns resultats tan bons com s’esperava, l’opció de l’avançament electoral a Andalusia ha quedat aparcada i, per tant, hi ha uns quants mesos, fins a la tardor o final d’any, per aconseguir l’acord que en l’etapa anterior estaven intentant el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, i el fins aleshores secretari general del PP, Teodoro García Egea. Tot i això, la crisi que va sacsejar el PP al febrer pel presumpte espionatge al germà d’Isabel Díaz Ayuso i que ha acabat amb la sortida abrupta de Pablo Casado va interrompr­e les negociacio­ns.

Per això, fonts socialiste­s veuen ara possible un canvi de criteri del PP, ja que, diuen, la negativa obstinada a renovar el Consell venia estrictame­nt de l’anterior líder popular. En cas que abans del juny sigui inviable la renovació de l’òrgan de govern dels jutges, fonts del PSOE i d’Unides Podem asseguren que els dos partits ja valoren l’opció de modificar la reforma per permetre que el Consell pugui nomenar els magistrats del Constituci­onal. ●

 ?? H.BILBAO / EP ?? El futur president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va presentar ahir les seves propostes a la militància a Bilbao, Pamplona i Logronyo
H.BILBAO / EP El futur president del PP, Alberto Núñez Feijóo, va presentar ahir les seves propostes a la militància a Bilbao, Pamplona i Logronyo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain