La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia europea reclama la investigac­ió del germà d’Ayuso

Anticorrup­ció es nega a lliurar totes les diligèncie­s fetes sobre el contracte

- CARLOTA GUINDAL ASIER MARTIARENA

La Fiscalia europea ha reclamat a Anticorrup­ció el contracte adjudicat per la Comunitat de Madrid al germà de la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, perquè es veuen afectats fons europeus. Segons expliquen fonts fiscals a La Vanguardia, en cap cas no es remetria la totalitat de les diligèncie­s obertes sobre diversos contractes adjudicats per l’Administra­ció madrilenya durant la pandèmia, sinó la de Tomás Díaz Ayuso.

Els fiscals europeus consideren que el contracte vinculat al germà d’Ayuso va ser amb diners dels fons Feder. Anticorrup­ció no creu el mateix i per això dilluns se celebrarà una junta de fiscals per dirimir quina Fiscalia ha d’assumir la investigac­ió.

Les denúncies que es van interposar a Anticorrup­ció i per les quals hi ha diligèncie­s obertes pel fiscal en cap, Alejandro Luzón, versen sobre les presumptes irregulari­tats entorn de l’adjudicaci­ó d’1,5 milions d’euros a l’empresa d’un amic del germà de la presidenta autonòmica. Els grups parlamenta­ris de l’esquerra a l’Assemblea de Madrid –Més Madrid, PSOE i Unides Podem– van presentar individual­ment denúncies davant la Fiscalia Anticorrup­ció referents al contracte d’emergència per la compra de mascaretes.

En les denúncies s’explica com en el pitjor moment de la pandèmia la Comunitat de Madrid va adjudicar un contracte d’1,5 milions a l’empresa de Daniel Alcázar, “amic” dels Ayuso. Al febrer, després d’esclatar la crisi al PP a l’origen de la qual hi havia aquest contracte, la presidenta va reconèixer “l’existència de relacions” entre Priviet Sportive SL i el germà d’Ayuso. En un decret, el fiscal en cap d’Anticorrup­ció va anunciar l’obertura de diligèncie­s d’investigac­ió per analitzar la contractac­ió d’emergència feta per la Conselleri­a de Sanitat de la Comunitat de Madrid l’1 d’abril del 2020 per a l’adquisició de 250.000 mascaretes FFP2-3 per un preu unitari de 5 euros més IVA i un import total de 1.512.500 euros a la mercantil Priviet Sportive, en què suposadame­nt hauria mitjançat el germà de la presidenta.

Fonts de la Comunitat van assegurar ahir que la reclamació de la Fiscalia europea és “una acció amb nul·la repercussi­ó judicial, que sens dubte no qüestiona la legalitat del contracte, que té el suport de la Cambra de Comptes”. Les mateixes fonts entenen que aquesta reclamació “pot obeir al fet que les diligèncie­s obertes per la Fiscalia espanyola s’aboquen a un ràpid arxivament de tot el cas”. Es tractaria, a parer seu, d’un “intent d’allargar l’afer als mitjans de comunicaci­ó, ja que no té recorregut als tribunals”.

La notícia va agafar Ayuso visitant l’explotació agropecuàr­ia El Espino de Brunete, on, després de detallar la posada en marxa de mig centenar de mesures per “potenciar la formació i la competitiv­itat de les explotacio­ns agrícoles i ramaderes madrilenye­s”, va restar importànci­a a la sol·licitud de la Fiscalia europea. Tot i que no va poder dissimular la incomodita­t pel fet que el contracte de compra de mascaretes pel qual el seu germà Tomás va cobrar 55.850 euros esquitxi el seu dia a dia d’ençà que va esclatar el cas a mitjans de febrer.

“La mateixa Fiscalia Anticorrup­ció ja ha corregit aquesta informació detallant que no hi ha cap mena de delicte ni de corrupció, com ja va manifestar en el seu moment. El mateix que la Cambra de Comptes, que és un organisme independen­t. I el mateix que ha manifestat tant la intervenci­ó de la Comunitat de Madrid com l’Assemblea”, va aclarir Ayuso. ●

La junta de fiscals es reuneix dilluns per dirimir qui és competent per assumir les indagacion­s

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va visitar ahir una explotació agropecuàr­ia a Brunete
RICARDO RUBIO / EP La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va visitar ahir una explotació agropecuàr­ia a Brunete

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain