La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estimar-se a morir o a matar?

Junts busca el PSC per soscavar el poder d’ERC a TV3 i Catalunya Ràdio, i s’alia amb la CUP i els comuns per la consulta dels Jocs. Si s’hi afegeix la poca fiabilitat postconver­gent al pacte lingüístic, el resultat és l’inevitable “Vietnam”

- Isabel Garcia Pagan Madridin / igarcia@lavanguard­ia.es

Pere Aragonès va rebre ahir un insòlit regal del cònsol general de França a Barcelona, Olivier Ramadour. Una cançó. El president de la Generalita­t no destaca per la seva expressivi­tat corporal, però quan va sentir Je l’aime à mourir de Francis Cabrel potser va pensar en Junts... La setmana no ha estat la més plàcida per al Govern, la desafecció entre socis va in crescendo i la bifurcació d’estratègie­s és evident. S’estimen a morir o a matar?

Avui fa un any, Aragonès tornava a casa des del Parlament després de fracassar al seu primer intent de convertir-se en president. Junts el va castigar a la investidur­a. Era un avís del que havia de venir. Si no volien “un Vietnam”... Es marca territori com mai, sempre hi ha algun acte pendent d’escenifica­r i distàncies per salvar. Amb aquesta dinàmica, el poder d’ERC des del Palau de la Generalita­t no aconseguei­x l’empremta d’hegemònic i la governabil­itat es ressent.

La falta de fiabilitat afecta especialme­nt Junts. La direcció s’entossudei­x a soscavar la seva pròpia autoritat a partir de generar situacions incomprens­ibles si el que es pretén és oferir una imatge de gestió eficient davant ERC. La setmana podia haver ofert una foto del Govern contra la sentència que imposa un 25% de castellà a les escoles catalanes i un acord de 106 diputats entorn de la modificaci­ó de la llei de la política lingüístic­a.

La foto va acabar sent de part –d’ERC– , tot i que els consellers de Junts van confirmar la seva presència. El partit va cridar l’alto per retreure la iniciativa del conseller Josep Gonzàlez- Cambray, debilitat per les protestes a l’ensenyamen­t. I el pacte “històric” sobre el català a l’escola es va convertir en vuit hores en batussa després de censurar el mateix Carles

Puigdemont, el text acordat per ERC, Junts, PSC i els comuns i tirar per terra una iniciativa que havia estat beneïda per la cúpula de Junts i sensibilit­ats variades.

Hi ha hagut polèmica fins i tot pels experts convidats avui a la sessió de treball dels consellers al Palau de Pedralbes... “La situació és incomprens­ible”, afirmen a Palau. El Govern no es trencarà demà, ni demà passat... però pateix. La queixa es reprodueix als departamen­ts de Junts...

Les tensions internes entre postconver­gents es defugen perquè, de moment, hi ha unanimitat en què no es pot “regalar” a ERC una ruptura traumàtica del Govern.

Tots els camins de Junts per governar passen per ERC, però l’aïllacioni­sme que s’atribuïa als postconver­gents fa un any ha donat pas a aliances estratègiq­ues paral·leles al Govern –conjuntura­ls i contradict­òries– en defensa dels seus interessos programàti­cs. S’acaba la política de blocs a la legislatur­a d’un 52% independen­tista, fent de la necessitat virtut.

La sociovergè­ncia va comparèixe­r en defensa de l’ampliació de l’aeroport i ara per intentar forçar relleus al capdavant de TV3 i Catalunya Ràdio al marge d’ERC. El que busca Junts és dinamitar la suposada ascendènci­a republican­a sobre els mitjans públics, fins i tot abans de nomenar noves direccions. Després hi ha la geometria variable entorn de la candidatur­a dels Jocs Olímpics d’hivern. Junts defensa al costat del PSC l’aposta pels Jocs, i la consulta estesa a 9 comarques a càrrec dels comuns i la CUP, tots dos en contra dels Jocs... i en contra d’ERC. Junts es declara “inflexible” i, amb la proposta tècnica gairebé tancada, Aragonès definirà dilluns o dimarts l’àmbit de la consulta després de mantenir contactes amb els presidents dels consells comarcals afectats. No hi ha solució fàcil per preservar aliances de futur.

ERC estira per l’altre costat. La presidenta del Parlament demana que no la deixin caure per la causa oberta al TSJC. Al frontispic­i de la seu republican­a s’hi exhibeixen els 91 anys d’expedient “sense casos de corrupció” i una tolerància zero. Aquí hi ha l’ordre d’Aragonès d’internar personar-se una altra vegada com a acusació en una de les causes contra CDC per un 3%. Però, en l’independen­tisme la línia és prima. El president d’Òminum, Xavier Antich, considera Laura Borràs “una víctima més” d’una “operació d’estat contra l’independen­tisme”. Si Borràs estava sola, no hi ha millor companyia que la de l’entitat que ha fet de la “lluita contra la repressió” la seva bandera. “ERC i la CUP s’hauran de retratar”, afirmen a Junts, esperant l’escrit d’acusació del fiscal... S’estimen a morir o a matar?

 ?? XAVIER CERVERA ?? La meitat del Govern pendent del mòbil durant el ple d’aquesta setmana
XAVIER CERVERA La meitat del Govern pendent del mòbil durant el ple d’aquesta setmana
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain