La Vanguardia (Català-1ª edició)

Improvisar amb la nevera

- Màrius Carol

Un dels plats més curiosos de la cuina catalana és el catxoflino. Es tracta d’un plat que no té recepta i que és una sàvia barreja d’allò que es té a mà. És un mar i muntanya, amb un bon sofregit, perquè ho entenguin els que no l’han tastat. El malaguanya­t Pere Vehí el va difondre al seu restaurant La Xicra de Palafrugel­l i fins i tot es va atrevir a formular-ne una recepta en un llibre. Si se’m permet la metàfora, JxCat és el més semblant al catxoflino per la seva improvisac­ió constant, els diferents protagonis­mes a la cúpula i el canvi de criteri en les decisions. La gent que tasta el catxoflino repeteix, així que no se m’enfadin els postconver­gents per una comparació tan suculenta. Per cert, no és un plat de restes, sinó d’improvisar amb allò que es té a la nevera.

L’última improvisac­ió de JxCat l’hem vist les darreres hores. Els partits del Govern més el PSC i els comuns es van posar d’acord en el model lingüístic de les escoles catalanes dijous al matí i a la tarda els postconver­gents ja s’havien desdit del que havien validat. Una pena, perquè al Parlament s’havia llançat un missatge que no tenia precedents: el 85% de la Cambra donava suport a modificar l’article 21 de la llei de Política Lingüístic­a aprovada el 1998, per admetre que el castellà és també una llengua d’aprenentat­ge a l’escola. És una manera de driblar la sentència del 25%, amb la finalitat que no facin falta quotes. A més, es va establir de quina manera s’ha de determinar la presència adequada als currículum­s per garantir el domini del català i el castellà al final de l’ESO.

Per JxCat van seguir la negociació la presidenta del Parlament, Laura Borràs; el president del grup parlamenta­ri, Albert Batet, i el secretari general, Jordi Sànchez. Però a la tarda van expressar el seu malestar l’expresiden­t Quim Torra, el Consell per la República de Carles Puigdemont o la Plataforma per la Llengua, que van exigir refer l’acord.

Ja ho va advertir el xef Pere Vehí: en el catxoflino no s’ha d’abusar del nombre d’ingredient­s perquè no resulti un plat massa pesat i de difícil digestió. Un home savi, sens dubte. ●

JxCat va demanar de refer l’acord sobre la llengua a l’escola després d’haver-lo validat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain