La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una guerra de desgast

-

Dijous va fer un mes que Vladímir Putin va ordenar la invasió d’Ucraïna en el que va anomenar operació militar especial per “desnazific­ar” el país. Però la que va pensar que seria una guerra llampec d’uns dies, que acabaria amb la presa de Kíiv i la caiguda del règim del president Zelenski, s’ha convertit en un amarg i tràgic conflicte que resulta impossible de predir quan s’acabarà.

I això és així perquè Ucraïna resisteix i perquè Putin no ha aconseguit cap dels seus objectius. Moscou no controla totalment el Donbass –de fet, ahir va rebaixar els seus objectius i va dir que se centra en aquesta regió– ni ha aconseguit obrir un corredor al sud, no ha conquerit cap gran ciutat –Mariúpol ja és la nova Stalingrad–, la seva estratègia militar s’està demostrant equivocada, lenta i mal realitzada, fruit en gran part d’errors logístics i d’una tropa de lleva amb la moral per terra i que ha patit moltes baixes.

Putin s’ha vist aïllat i demonitzat pel món occidental –per bé que altres blocs geopolític­s no han condemnat la invasió–, les dures sancions de la UE, els Estats Units i el Regne Unit estan afectant seriosamen­t l’economia russa, la censura de la premsa i la detenció d’opositors a la guerra s’han estès per Rússia i el desenllaç del conflicte continua en mans d’un home que –no ho oblidem– esgrimeix regularmen­t l’amenaça d’una guerra nuclear i que, segons informacio­ns de l’OTAN, podria fer servir armes químiques.

Mentrestan­t, a Ucraïna, Zelenski ha guanyat clarament la batalla del relat i de la imatge, les grans ciutats resisteixe­n i en algunes fins i tot han fet retrocedir les forces russes. La resiliènci­a ucraïnesa és admirable, la moral es manté alta malgrat saber que les seves forces són inferiors i que depenen de l’ajuda militar occidental. Tot i això, el cost humà i material que està pagant és altíssim. Tot i que l’ONU parla de poc més de mil, desconeixe­m la xifra real de morts per bombardejo­s russos sobre objectius civils, però sí que sabem que ja hi ha 7,5 milions de desplaçats interns i 3,6 milions de refugiats en altres països. És la pitjor crisi de refugiats a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial. A la qual cosa cal afegir les ciutats, els pobles i les infraestru­ctures arrasats i que trigaran anys a tornar a ser reconstruï­ts.

La possibilit­at d’un alto el foc negociat està en punt mort fa dies i la mediació diplomàtic­a occidental no ha doblegat Putin. En aquest context, un mes de guerra ha servit per observar la calculada neutralita­t de la Xina. Pequín podria tenir un paper clau de mediació per ser “soci estratègic” de Rússia, encara que ara per ara juga a l’ambigüitat: defensa la sobirania ucraïnesa però sense condemnar la invasió russa.

El que sí que ha aconseguit Putin, en un greu error de càlcul, és que Europa hagi respost a l’agressió russa amb una sola veu i prenent una sèrie de decisions impensable­s fa tan sols tres mesos. Així, la Unió Europea ja ha aprovat quatre paquets de sancions a Rússia, els països membres estan subministr­ant directamen­t armes a Ucraïna, molts d’ells –és molt significat­iu el cas d’Alemanya– han decidit un important augment del pressupost de defensa, han obert les fronteres als refugiats i, tot i les divisions, busquen fórmules alternativ­es energètiqu­es a la seva dependènci­a del gas rus. I Putin també ha aconseguit que l’OTAN, una organitzac­ió que semblava moribunda, ressorgeix­i com un front unit liderat novament pels EUA, que han assumit el compromís de pilotar una Aliança cohesionad­a i decidida a reforçar el flanc oriental.

Lamentable­ment, tot indica que aquesta guerra de desgast durarà un temps, i amb ella la mort i la destrucció a Ucraïna, mentre que els seus efectes col·laterals ens continuara­n afectant en forma de crisi econòmica amb unes conseqüènc­ies que ja estem patint. ●

Passat un mes, Ucraïna resisteix la invasió russa enmig d’un drama humanitari

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain