La Vanguardia (Català-1ª edició)

Canvi d’hora sense canvi

-

Més del 80% dels 4,6 milions d’europeus que fa quatre anys van participar en una consulta pública –a Espanya van ser el 93%– es van mostrar a favor d’eliminar l’actual sistema dels canvis d’horari a l’estiu i l’hivern. La majoria (56%), a més, es van pronunciar per tenir sempre l’horari d’estiu. La preferènci­a dels ciutadans europeus, en conseqüènc­ia, és clara. Però, malgrat això, ni la Comissió Europea ni els governs no han fet encara aquest pas endavant. La conseqüènc­ia és que la pròxima matinada novament toca avançar una hora el rellotge per passar a l’horari d’estiu, tal com es fa als països europeus des de fa quaranta anys en aquestes dates. Les dues, doncs, passaran a ser les tres.

El canvi d’horari d’hivern a estiu, i viceversa, que en principi es va adoptar fa quaranta anys a la UE per afavorir l’estalvi d’energia, sempre ha estat polèmic. En primer lloc, perquè no s’ha confirmat que es produeixi realment menys despesa energètica i, si fos així, la reducció seria mínima i no compensari­a els trastorns que provoca en la salut i la vida diària.

La Comissió Europea va proposar d’eliminar els canvis d’horari el 2019, després que l’esmentada enquesta l’avalés un comitè d’experts creat ad hoc. La decisió, però, la va frenar temporalme­nt la comissió de Ministres de Transport i Turisme del Parlament Europeu, que va aprovar posposar fins a l’any 2021 la supressió de la directiva europea que regula els esmentats canvis, per tal de disposar de més temps per facilitar l’adaptació dels diversos sectors ciutadans i econòmics. Però el 2020 va arribar la pandèmia i alguns estats membres van demanar més temps per decidir en quina franja horària es quedaven. No hi ha encara, per tant, un acord definitiu dels estats membres de la UE sobre quina franja horària fixa ha d’adoptar cada país. A Espanya, en concret, hi ha una opinió majoritàri­a per a l’adopció de l’horari d’estiu, però hi ha experts que defensen que el d’hivern és més equilibrat i favorable.

L’establimen­t del fus horari és una competènci­a nacional. No hauria de ser un problema que cada país adoptés l’horari que els seus ciutadans consideres­sin més adequat. Però seria exemplarit­zant, còmode i eficient que tota la UE anés a la mateixa hora, tant a l’estiu com a l’hivern. Resoldre aquesta qüestió no és urgent, i molt menys ara amb les greus tensions que viu Europa per la guerra d’Ucraïna. Però és bo que la Comissió Europea i els governs tinguin present l’opinió majoritàri­a dels ciutadans per adoptar una decisió definitiva tan aviat com sigui possible. ●

La pròxima matinada toca avançar el rellotge per adaptar-se a l’horari d’estiu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain