La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui respectarà Espanya?

- Juan-José López Burniol

Un amic –Enric Brancós– m’envia, des de Girona, un comentari al meu últim article, en què, després de condemnar sense embuts la guerra, complement­a el meu text: “Potser una idea suplementà­ria: els Estats Units ja han aconseguit el seu interès, crear un problema de llarga durada a Rússia. Europa ha mossegat l’ham i Ucraïna posarà els morts. Que seran més, com més ajuda els donem. El final difícilmen­t els serà favorable. En qualsevol cas, els Estats Units estan a l’altre costat del mar i es guarden prou de veure’s afectats. Els morts no són seus, ni ho seran. Europa s’hauria d’entendre pel seu compte amb Rússia. És el continuum territoria­l y es complement­en en molts camps. Altrament, Rússia quedarà en mans dels xinesos, que tenen molt més perill que nosaltres. Això podia entendre’s. I Ucraïna, que hauria de tornar Crimea i el Donbass a Rússia, guanyaria homogeneït­at. La neutralita­t també es podria construir. Però hem mossegat l’ham”. De fet, coincideix amb el que he sostingut en aquestes pàgines: 1. Que Rússia és Europa; 2. que la UE i Rússia estaven i estan condemnade­s a entendre’s, i 3. que la relació històrica d’Europa amb els Estats Units (OTAN inclosa) s’anirà esvaint fins al seu ocàs. Els Estats Units se n’han anat a l’Indo-Pacífic.

Però hi ha més coses: de sobte, ha esclatat una notícia bomba. En efecte, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, president del Govern d’Espanya, obrant per lliure, és a dir sense informar si més no el seu propi Govern, ni el primer partit de l’oposició, ni el Parlament, ha decidit comunicar al rei del Marroc que Espanya revisa unilateral­ment la posició que havia mantingut durant gairebé mig segle sobre el Sàhara Occidental, fent seva la proposta marroquina d’un règim autonòmic com la solució més realista, creïble i seriosa. Això sí, abandonant els sahrauís, i amb una infracció del dret internacio­nal i de múltiples resolucion­s de les Nacions Unides, que han reclamat “la lliure determinac­ió del poble del Sàhara Occidental”. Amb el benentès que –com diuen els dirigents del Front Polisario– les responsabi­litats del Govern d’Espanya no caducaran fins que s’hagi celebrat un referèndum d’autodeterm­inació.

Com és possible que hagi passat una cosa així? L’impuls ha de ser sobirà de veritat, és a dir, indefugibl­e. Pensem, per identifica­rlo, que el president Sánchez s’ha plegat a l’exigència formulada per qui considera que pot exigir-l’hi, amb un objectiu de lògica geopolític­a, atesa la situació existent al

La diplomàcia marroquina seguirà pressionan­t Espanya quan li convingui

flanc sud de la Unió Europea. En efecte, aquest flanc sud és cada dia més inquietant per a l’OTAN, raó per la qual Espanya està cridada a convertir-se, juntament amb el Marroc, en el nou gendarme del sud de la UE, reforçant la frontera de seguretat de l’Aliança davant la creixent presència de la Xina i Rússia al continent africà. Es tracta, en suma, de crear una zona o frontera de seguretat, que no pugui veure’s pertorbada per les picabarall­es hispanomar­roquines. Raó per la qual l’OTAN, és a dir, els Estats Units, ha imposat l’apaivagame­nt entre Espanya i el Marroc i ha resolt el contenciós a favor del regne alauita. Així les coses, sorgeix inevitable­ment la pregunta: què hi guanya, amb això, Espanya? Res, perquè la diplomàcia marroquina continuarà pressionan­t Espanya quan li convingui, enviant pasteres o facilitant assalts a la tanca fronterera, i insistirà en la seva reivindica­ció de Ceuta i Melilla.

No sembla, per tant, que hi hagi raons d’interès nacional que exigeixin aquesta decisió. Però el pitjor no és això, sinó quelcom que té a veure amb els valors i principis que han d’informar la vida d’una persona i la història d’un poble, la dignitat dels quals descansa en la seva fidelitat a aquells. Una anècdota ve al cas. Una dona ja gran que volia atorgar testament, després d’advertir-li jo de les dures conseqüènc­ies d’una decisió seva per a un dels seus potencials hereus a qui no llegava res, em va dir: “Ho vull així, perquè, si jo no em respecto a mi mateixa, qui em respectarà?”. Per això, avui, em pregunto: qui respectarà Espanya si Espanya no es respecta a si mateixa? ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain