La Vanguardia (Català-1ª edició)

I l’Oscar va per a Ucraïna

- Isabel Gómez Melenchón

El vestit de nit és el missatge, i als famosos els agraden tant les causes com a un ximple els caramels, sent les dues inclinacio­ns perfectame­nt compatible­s. A Hollywood estan pendents de la vaga de transports, que no se’ls acabin les teles blava i groga o les flors dels mateixos colors per decorar l’escenari de lliurament dels premis. Què és un Oscar sense una reivindica­ció?

Des dels incorrecte­s temps en què Marlon Brando va enviar una actriu nativa a rebutjar el guardó, el seu, no el de l’actriu, a la qual per cert se li va acabar la carrera en aquell mateix moment, fins a la sentida diatriba de Joaquin Phoenix contra la inseminaci­ó artificial de les vaques, sobre la qual, per cert, estic també absolutame­nt en contra, no hi ha edició sense reivindica­ció, i des d’aquí modestamen­t llancem una proposta: que al passeig de la Fama dediquin una estrella a l’activista desconegut, figura imprescind­ible a tots els esdevenime­nts socioartís­tics –més això primer que no el segon– que toqui i a qui de vegades se li’n va l’olla, com en aquesta ocasió, en què el lliurament dels Oscars coincideix amb la tràgica i injustific­able agressió que Ucraïna pateix a mans de Rússia. Per exemple, la idea de fer entrar via satèl·lit el president Zelenski. És cert que els Oscars són una gran plataforma, i que d’alguna manera la guerra contra, i no de com equivocada­ment diem, ha d’estar present, però que no es passin de frenada.

Marlon Brando si visqués segurament no tornaria a enviar una sioux vestida d’ídem de la mateixa manera que si guanya Penélope Cruz no pujarà a recollir el premi abillada de lagarteran­a amb una gerra al maluc, ni Javier Bardem vestit de Curro Jiménez. Més elegant, però igualment inútil, va ser la molt radical congressis­ta Alexandria Ocasio-Cortez, que es va presentar al gran sopar de la moda al Met amb un vestit d’alta costura amb la llegenda brodada “Tax the rich” (que paguin més impostos els rics), que van tenir un ensuuurt... Barrejar, no, confondre, Zelenski i la guerra de veritat –amb els seus morts de veritat– amb un attrezzo, és molt propi de les estrelles, i tot és possible, que cada dia és més estrany que l’anterior, així que res no es descarta. Sigui com sigui, Ucraïna és al nostre cor. ●

A Hollywood volen que Zelenski intervingu­i via satèl·lit en la cerimònia

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain