La Vanguardia (Català-1ª edició)

Per entendre Putin

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

En el demolidor assaig Putin’s people, Catherine Belton fa una descripció detallada de la conversió de la Rússia post Ieltsin en un Estat autocràtic i corrupte dominat per l’última generació del KGB i per la màfia. Aquests són els components bàsics del clan que va iniciar el viatge al poder amb Putin des dels seus anys com a vicealcald­e de Sant Petersburg amb el reformista Anatoli Sobtxak fins al seu ascens a la Màxima Magistratu­ra de la Federació Russa el 2000. A partir d’aquí, van prendre el control absolut de la política, de les institucio­ns i de l’economia russes. Això no és nou. Al llarg de la seva història, Rússia ha estat sempre un Estat patrimonia­l i clientelar on una elit extractiva i depredador­a ha governat l’imperi digui’s tsarista, comunista o putinista. L’única diferència del règim actual respecte als del passat és la composició de la classe dirigent: els vells gestors de l’aparell de seguretat i repressió de l’URSS i els mafiosos.

Tot sovint, i amb una considerab­le superficia­litat, es descriu Putin com un tirà a l’ús que té com a objectiu únic o principal monopolitz­ar el poder i utilitzar-lo en el seu propi benefici i en el dels seus socis-clients. D’altres, en especial certs sectors de la dreta occidental, el continuen consideran­t un comunista, encara que la seva acció de govern no té res a veure amb el marxisme-leninisme llevat d’un aspecte, el caràcter repressiu i policíac del seu règim, que d’altra banda no és una caracterís­tica exclusiva d’aquest, sinó un tret típic de qualsevol sistema autoritari o totalitari. Tanmateix, els dos plantejame­nts són simples, l’afany de lucre i comandamen­t, o erronis, la naturalesa comunista de la classe dirigent russa, cosa que condueix a no comprendre els objectius de Putin i els mitjans que es fan servir per assolir-los. Des d’aquesta òptica és important mostrar la carcassa teòrica del putinisme.

El somni de reconstrui­r l’esfera imperial russa després de l’ensulsiada de l’URSS és i ha estat sempre l’eix estratègic, el leitmotiv de l’acció de Putin. I aquest projecte no ancora la seva fonamentac­ió doctrinal en el comunisme, sinó en els pensadors nacionalis­tes, lligats al moviment Blanc, en el brutal conflicte civil que va assolar Rússia després de la revolució d’octubre. Posteriorm­ent, els anys de la guerra freda, alguns ideòlegs rellevants d’aquell corrent “es van adonar que la malvada finalitat d’Occident era desmembrar la Unió Soviètica. El text clàssic d’aquest enfocament és l’assaig d’Ivan Ilín titulat What the dismemberm­ent of Russia promises the world i podria resumir-se en un epigrama amb clares ressonànci­es en la memòria històrica de les Espanyes: “Prefereixo una Rússia roja que trencada”. Ilín és un dels autors de capçalera de Putin i exemplific­a la perenne hostilitat-temor a Occident de les elits russes amb independèn­cia dels colors ideològics.

Un component essencial de la justificac­ió doctrinal per restaurar l’imperi és el subministr­at per l’ideari de l’anomenat Món Rus, impulsat per l’Estat i per l’Església ortodoxa. Aquest concepte, nascut dels escrits de Panteleimo­n Kulix a mitjan segle XIX, transcende­ix els límits estatals i ètnics. S’estén a tots aquells llocs on la llengua i la cultura russes són presents i, per tant, assigna a la Mare Rússia l’obligació de defensar i protegir els seus fills dispersos davant els que volen destruir la seva identitat. Aquesta filosofia té unes clares implicacio­ns de naturalesa geopolític­a, en especial per als estats veïns amb minories russoparla­nts significat­ives, i legitima qualsevol acció expansioni­sta, eliminant el desagradab­le recurs a arguments d’índole ètnica per justificar-la.

Aquesta visió s’ha vist acompanyad­a i complement­ada per les aportacion­s contemporà­nies d’un intel·lectual amb fortes inclinacio­ns conservado­res i molt pròxim al cercle de poder del Kremlin: Aleksandr Duguin. El seu missatge central es pot sintetitza­r en els termes següents: Rússia ha d’aprofitar la divisió de les societats occidental­s, els fonaments de les quals es veuen erosionats pels populismes d’esquerres i de dretes, per erigir-se com a bastió dels ideals conservado­rs a tot el món. Un país i una civilitzac­ió que defensen els valors tradiciona­ls contra la seva perversió pel liberalism­e decadent de l’era postmodern­a. Rússia convida a la constituci­ó d’una mena de nova Santa Aliança global contra l’ordre liberal. En aquesta estratègia té una convergènc­ia evident amb la de la gran potència autocràtic­a del segle XXI: la Xina.

Aquesta breu excursió pel terreny de les idees és rellevant per entendre la cosmovisió de Putin i per comprendre la seva actuació: la necessitat de donar una fonamentac­ió teòrica que legitimi el seu projecte imperial. Les seves dues referèncie­s històrique­s, Pere el Gran i Stalin, simbolitze­n un la fundació del modern imperi rus; l’altre, la seva màxima expansió. Putin vol ser el tercer personatge que tanqui aquest triangle de glòria amb el retorn d’una Rússia “humiliada” al seu estatus de gran potència. Per això, la invasió-control d’Ucraïna era inevitable. Com va escriure Zbigniew Brzezinski a Foreign Affairs (1994): “Sense Ucraïna, Rússia no pot ser un imperi, però amb Ucraïna subornada i després subordinad­a, Rússia automàtica­ment es converteix en un imperi”.

És complicat saber quina serà i com evoluciona­rà la relació de Rússia amb els seus veïns i Occident i l’esdevenir de la guerra russo-ucraïnesa. Ara bé, Rússia no té capacitat econòmica ni militar per restaurar per la força el seu edifici imperial. No hi ha retorn possible al paradís perdut d’un imperi que incloïa des de Berlín al Pacífic i s’endinsava a l’Àsia Central, ni a la imaginada unitat dels eslaus de l’Est simbolitza­da per la mitologia de la Rus de Kíiv. Els russos, com els va passar a altres potències, s’han d’adaptar a la realitat i ajustar la identitat a les exigències d’un món postimperi­al. L’alternativ­a és consolidar un escenari de guerra freda que els conduirà a allunyar-se cada cop més dels nivells de vida dels països avançats i a una frustració creixent. En aquest context, la pregunta és senzilla: això és possible amb Putin? La resposta no pot ser positiva. ●

El somni de reconstrui­r l’esfera imperial russa s’ancora en els pensadors nacionalis­tes

El president rus vol ser el personatge que tanqui el triangle de glòria amb Pere el Gran i Stalin

 ?? PERICO PASTOR ??
PERICO PASTOR
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain