La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC, ERC i els comuns estan convençuts que Junts no deixarà l’acord

-

Els quatre partits signants del nou acord sobre el català a l’escola confien a redreçar la situació, sobretot Junts per Catalunya, que va fer un pentimento y a última hora de dijous decidia “congelar-lo”. A l’espera estan el PSC, ERC i els comuns, encara que amb els tres n’hi hagi prou per aprovar la norma al Parlament, que estableix que el català sigui la llengua “normalment emprada” a l’escola i deixa l’ús del castellà en mans dels projectes lingüístic­s de cada centre educatiu. Però tot pot quedar-se només en soroll, perquè a les files postconver­gents mantenen que hi ha voluntat per tirar endavant el que s’ha pactat i subratllen que ara per ara no se’n despenjara­n.

El període d’esmenes pot ser clau. És probable que dimarts la Mesa aprovi la tramitació per lectura única de l’acord. La setmana següent estaria reservada per aprovar la modificaci­ó.

Si dijous va ser un dia ocupat per la fressa, ahir va ser pròdig en explicacio­ns. Pere Aragonès també va provar de calmar les aigües, com també l’exconselle­ra d’Ensenyamen­t Irene Rigau –clau en les converses– o el secretari de Política Lingüístic­a, Francesc Xavier Vila. El president de la Generalita­t es va mostrar convençut que Junts no es quedarà fora de l’acord. “No pot ser d’una altra manera”, va assegurar.

També Salvador Illa, primer secretari del PSC, i Jéssica Albiach, líder d’En Comú Podem, van apel·lar a la calma. El socialista va emprar un to assossegat per demanar a JxCat “altura de mires”; Albiach, en la mateixa línia, va animar els postconver­gents a reflexiona­r. “És important que hi siguin; com més transversa­l sigui aquest acord, més solidesa tindrà”, va expressar. El Consell per la República, que presideix Carles Puigdemont, en canvi, va mostrar la seva disconform­itat. ●

A JxCat expressen la voluntat de tirar endavant amb la modificaci­ó i confien en el període d’esmenes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain