La Vanguardia (Català-1ª edició)

BComú, PSC i ERC s’uneixen en la defensa de la superilla

Els socialiste­s assumeixen el projecte dels comuns, que accepten consensuar el pla d’usos de l’Eixample

-

El Síndic de Barcelona, David Bondia, va ser qui ahir va encaixar més cops en un ple en què, al contrari d’anteriors, no es van entreveure les diferèncie­s entre els dos socis de govern. BComú i PSC van votar igual sobre una cosa que crea tanta aspror com el futur de l’Eixample. Els socialiste­s van assumir, d’alguna manera, la superilla; i els comuns, revisar el pla d’usos. La distensió va ser buscada i hi va ajudar també ERC.

“Segons quin soroll només pot beneficiar Junts”, es comentava als passadisso­s de la Casa Gran abans que comencés una sessió en què el primer que va prendre la paraula va ser el Síndic. David Bondia va acudir per presentar el seu primer informe. En la intervenci­ó inicial no va fer referència a la seva proposta de crear zones controlade­s per a botellots. No va caldre. Gran part de l’oposició l’hi va recordar amb acidesa. Ciutadans, Valents i PP el van arribar fins i tot a acusar de falta de neutralita­t. “Amb el tema dels botellots, no es quedin només amb els titulars, hi ha un informe”, va dir el Síndic, que malgrat convertir-se en element de confrontac­ió política no es va intimidar. “Accepto la crítica”, va dir David Bondia, que va respondre als regidors que, tot i que “el poder” el tenen ells, ell continuarà fent propostes.

La intervenci­ó del Síndic va servir perquè des de l’oposició s’airegessin les habituals crítiques contra l’executiu local: la insegureta­t, l’urbanisme tàctic, la brutícia, el disseny dels carrils bici... Unes primeres intervenci­ons que feien preveure un ple tosc, incòmode per al govern sociocomú. I més quan en el tram de les mocions estava previst abordar la superilla de l’Eixample, projecte que ha provocat diversos desacords en comissions prèvies.

“No els importa el que puguin dir les entitats, el que puguin dir els veïns”, va arremetre la líder de Junts, Elsa Artadi, durant la defensa d’una primera moció per la qual es demanava de suspendre la licitació del projecte dels eixos verds, el germen de la superilla de l’Eixample, incidint en el fet que ja s’hagin començat els tràmits d’adjudicaci­ó, quan el projecte encara està en període d’exposició pública, tal com va avançar la setmana passada La Vanguardia. Artadi va reclamar que hi hagi un pla de mobilitat, de contaminac­ió dels carrers adjacents, l’informe legal correspone­nt... “Un 80% de la mobilitat a l’Eixample al matí és obligada”, va manifestar la líder de Junts en la defensa d’una moció que no va prosperar després que hi votessin en contra BComú, PSC i ERC. Per als primers, la superilla és el seu projecte estrella. Els socialiste­s, tot i que amb reticèncie­s, van abaixar el to: es van cobrar després la peça en una altra moció sobre els usos de l’Eixample.

Els republican­s van aprofitar l’ocasió per entrar amb l’artilleria contra el seu soci de govern a la Generalita­t. La primera vegada que entren al cos a cos de veritat en un ple, la primera que opten per l’ofensiva. “S’ha pogut licitar per un decret de l’època de l’alcalde (Xavier) Trias. Vostès l’han facilitat”, va manifestar el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, que va acusar els postconver­gents de ser sempre “els del no”. “A nosaltres no ens important tenir incidència política: ens elegeixen per a això”, va rematar el republicà.

Ningú del PSC va prendre la paraula. Va ser la tinenta d’alcalde Janet Sanz que va parlar en nom del govern. També va parlar respecte a una altra proposta del PP sobre els usos de l’Eixample, que BComú va acabar transaccio­nant. La mesura demanava al govern municipal de consensuar amb associacio­ns, entitats veïnals i eixos comercials el pla d’usos per a l’Eixample, cosa que al PSC es va sentir com una petita victòria, ja que pot interpreta­r-se que els comuns fan marxa enrere. Es va aprovar per unanimitat.

BComú, PSC i ERC també van rebutjar una proposta de Cs que demanava la suspensió de la zona de baixes emissions. ●

El Síndic David Bondia va provocar fortes crítiques, a què va respondre sense intimidar-se

Els republican­s entren al cos a cos amb Junts i per primera vegada llancen l’ofensiva

 ?? BArcel nelrelA ?? L’alcaldessa Ada Colau amb la tinenta d’alcalde Laia Bonet durant la intervenci­ó del Síndic David Bondia
BArcel nelrelA L’alcaldessa Ada Colau amb la tinenta d’alcalde Laia Bonet durant la intervenci­ó del Síndic David Bondia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain