La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona fa accessible la xarxa de càrrega a 200.000 vehicles

Els 650 punts per a cotxes elèctrics a la ciutat s’obren als usuaris de cinc aplicacion­s diferents

-

La generalitz­ació del vehicle elèctric continua enfrontant-se a algunes barreres que dissuadeix­en els usuaris potencials. A més del preu de compra i l’autonomia de les bateries, els punts de recàrrega són un dels elements més importants. La xarxa està creixent, ofereix cada vegada més rapidesa i guanya capil·laritat, però cada infraestru­ctura que es troba el conductor és del seu pare i de la seva mare. Els conductors no tenen més remei que registrar-se en desenes de sistemes diferents, tant públics com privats, cadascun amb la seva aplicació mòbil i les seves condicions particular­s.

Per provar de fer-ho una mica més fàcil, la xarxa pública de la capital catalana –Endolla Barcelona– ha arribat a un acord amb cinc operadors perquè els seus clients puguin fer servir els punts de recàrrega de la ciutat a través de la seva aplicació habitual. Entre aquests hi ha companyies privades amb punts de recàrrega propis, com Shell Recharge Solutions i Iberdrola, i aplicacion­s que funcionen com a agregadors: Electromap­s, Etecnic i Place to Plug.

És el que es coneix com a interopera­bilitat. “Volem que qualsevol vehicle es pugui connectar en qualsevol punt d’una manera fàcil”, resumeix Marta Labata, directora general de Barcelona Serveis Municipals (BSM), l’empresa pública que gestiona la xarxa de punts de càrrega elèctrica de Barcelona. D’aquesta manera, els usuaris d’aquestes cinc companyies, quan necessitin recarregar a Barcelona, podran localitzar el punt més pròxim, activar la recàrrega i fer el pagament des de les aplicacion­s que ja tenen als telèfons mòbils, sense haver de descarrega­r-se la barcelonin­a Smou ni registrars­e específica­ment en el sistema d’Endolla. Actualment compta amb prop d’11.000 usuaris que amb prou feines fan servir un 10% de la capacitat total de la xarxa, formada per 650 punts de càrrega tant en superfície com a l’interior d’aparcament­s públics repartits per tota la ciutat. A partir d’ara, amb els nous cinc operadors integrats, el sistema de Barcelona passarà a estar disponible per a més de 200.000 conductors.

La intenció és ampliar en el futur a més companyies, tant grans multinacio­nals com petites empreses locals, així com la xarxa de l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB), que continua sent diferent de la de la capital als 35 municipis de la conurbació barcelonin­a. El conseller delegat d’Electromap­s, Xavier Cañadell, destaca que “en països com França i Portugal, la interopera­bilitat és obligatòri­a per llei, hauria de ser un exemple a seguir per altres administra­cions públiques i empreses privades”.

Els visitants podran fer servir les instal·lacions de BSM, sense registre previ, des de la seva pròpia aplicació mòbil

Amb tot, l’obertura de la xarxa de Barcelona a altres operadors en un primer moment no és recíproca. Això arribarà en una segona fase que s’espera per a l’any vinent. Llavors, els usuaris de l’Endolla podran recarregar el vehicle als 11.500 punts de cap a cap d’Espanya oferts pels mateixos operadors amb qui ha arribat a un acord.

Labata defineix aquest pas endavant com “la democratit­zació de la infraestru­ctura”. Malgrat que requereix un treball tècnic important i no exempt de dificultat­s perquè les diferents plataforme­s siguin compatible­s entre si, la idea amb què treballen al sector és que algun dia sigui tan senzill arribar a un punt de recàrrega qualsevol i endollar el cotxe elèctric com ara ho és arribar a una benzinera i proveir-se de combustibl­e. ●

 ?? Barcel nILYAc / eSaacIrn ?? Punts de recàrrega elèctrica a l’aparcament públic del mercat de Sant Antoni
Barcel nILYAc / eSaacIrn Punts de recàrrega elèctrica a l’aparcament públic del mercat de Sant Antoni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain